Hem doyurucu hem sağlıklı hem leziz ve hafif bir akşam yemeğini en pratik tarifle eş ve dostlarınızla ziyafete çeviren bir reçete. Okyanusta yaşayan somon balığını yumurtalarını bırakmak için bir zamanlar doğdukları akarsu yatağına gitmeye sevk eden güç bu yorucu ve zorlu göçte neler saklar? Bir göç balığı olan somonu lezzetli ve böylesine kıymetli yapan bu zorlu yolculuk mudur?
Somonlar tatlarıyla bizi şaşırtırken yaşadıkları göç serüveniyle de bizleri düşündürmeyi başarıyorlar. Somonlar yumurtlamak için çıktıkları yolculukta doğdukları ırmak yatağına tam ters yönde, yani akıntıya karşı yüzmeye başlarlar. Açık denizlerde seyreden somonların amaçlarına ulaşmaları için binlerce kilometre yüzmeleri gerekmektedir. Yolculuk sonucunda somonlar olgunlaşmış ve hayatlarının en son ve zorlu yolculuğuna hazır hale gelmişlerdir. Dikkat çeken bir diğer nokta ise somonların yaptıkları ideal zamanlamadır. Somonlar uzun yolculuklarını tam yumurtlama dönemlerine denk getirecek şekilde planlarlar. Bir zamanlar denize açıldıkları ırmağın ağzını tek bir denemede kolaylıkla bulan somonların göçlerini incelerken bütün bunların yanı sıra deniz ve akarsuların tuzluluk oranı, su sıcaklığı gibi özelliklerinin de göz önünde bulundurulması gerekir. Bu noktada karşılaştığımız gerçek şu ki: Somonlar hem deniz hem de akarsu ortamlarına kusursuz uyum sağlayacak bir donanıma sahiptirler.
1 / 4
Balık dilimlerini hafifçe yağladığınız orta boy bir fırın kabına yerleştirin. Havuçları da halka halka ince doğrayın. Soğanları yarım ay doğrayın.
Doğradığınız malzemelerin hepsini bir kaseye alın. Sarımsağı doğrayın onu da kaseye iilve edin. Tuzunu ve karabiberini serpip elinizle karıştırıp harmanlayın.
Balığın etrafına malzemeleri yayın. Ekstradan tuz ve karabiber serpin. Gerekirse 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı gezdirin. Üzerini pişirme kağıdı ile kapatın ve önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında yaklaşık 45 dakika pişirin. Son 5 dakikasında pişirme kağıdı kaldırın. Arada kontrol edin ve gerekirse su ilave edin.