Emily Jacir'in '1948’ eseri: Nakba'nın hafızası 💬

Emily Jacir'in '1948’ eseri: Nakba'nın hafızası 💬

Emily Jacir'in, 1948'de İsrail tarafından yıkılan, nüfusu azaltılan ve işgal edilen 418 Filistin Köyü'nü konu edindiği '1948' adlı eseri 💭

Sosyal meseleleri, kişisel hafızayı, tarihi ve özellikle de Filistin halkının yaşadıklarını anlatan eserleriyle tanınan Filistinli sanatçı Emily Jacir'in "1948" adlı eseri, Filistinlilerin 1948'de evlerini terk etmek zorunda kaldığı Nakba (Felaket) olayına odaklanıyor. "1948" isimli eserde Emily Jacir, sürgün edilen Filistinlilere dair kişisel hikayeleri, anıları ve deneyimleri belgeliyor. Bu tür eserlerle Jacir; unutulmuş veya göz ardı edilmiş hafızaları ve tarihsel olayları yeniden canlandırarak, izleyiciyi bu olayların kişisel ve kolektif etkileri üzerinde düşünmeye teşvik ediyor. Filistin halkının yaşadıklarını ve hafızasını sanat aracılığıyla evrenselleştirmeye çalışıyor.

Sanatçı eserin üretim aşamasını şöyle anlatıyor:

Bu eser; New York stüdyosunda kurduğumuz bir mülteci çadırına, Walid Khalidi'nin "All That Remains: The Palestinian Villages Occupied and Depopulated by Israel in 1948" (2006) adlı kitabında arşivlenen tüm köylerin isimlerini yazdığımız, üç aylık bir topluluk temelli projenin sonucu. 140'tan fazla kişi stüdyoyu ziyaret ederek hikayeler anlattı, sosyalleşti, her bir köyün nasıl yıkıldığını aktardı. Anıtı oluşturmak için iş birliği yapan kişiler bankacılar, avukatlar, film yapımcıları, diş hekimleri, danışmanlar, oyun yazarları, sanatçılar, aktivistler, öğretmenler ve daha birçok alandan isimlerdi. Çoğunluğunu Filistinliler oluşturuyordu (bazıları söz konusu köylerden geliyordu), bazıları İsrailliydi (bu köylerin kalıntılarında büyüyenler).