Tarihi St. George Kilisesi’nin hayaletleri!

 Tarihi St. George Kilisesi’nin hayaletleri!

Çek Cumhuriyeti'nin küçük köylerinden biri olan Lukova'daki St. George Kilisesi'nde, terkedilmiş olmasına rağmen hayalet benzeri figürler yer alıyor.


Sanat öğrencisi Jakub Hadrava'nın alçıdan yaptığı bu heykeller, kiliseye büründükleri beyaz örtülerle mistik bir hava katıyor. 2012 yılında, köy sakini Petr Kouk'un başlattığı bir bağış kampanyasıyla desteklenen bu çalışma, 1352'de inşa edilen ve 1968'deki bir cenaze sırasında çatısı çöktükten sonra kaderine terk edilen kiliseyi yeniden dikkat çekici hale getiriyor. Kilisenin bu çöküşü sonrası köylüler, yapıyla ilgili tüm faaliyetleri durduruyor ve bu olay, Hadrava'nın projesine ilham oluyor. Praha Güzel Sanatlar Okulu'ndan bir öğrenci olan Hadrava, kiliseyi terk edilmeden önceki cemaatin hayalet temsilleriyle dolduruyor.


Hadrava'nın bu sanatsal müdahalesi, yıllardır hem yerel halk hem de turistler tarafından ilgiyle karşılanıyor. Onarılan çatı için toplanan 23.500 avro, mekanda hem konserler hem de dini ayinlerin düzenlenmesine olanak tanıyor.


Bu enstalasyon, St. George Kilisesi'nin içinde konumlandırılan 20 alçı heykelden oluşuyor. Hadrava, figürlerine hareket katacak şekilde bir ışık ve gölge oyunu oluşturarak, onları dua eden ya da kilisede görev alan kişilere dönüştürüyor.


📷 Matej Divizna/Getty