İzmir Güzelbahçe'de yer alan cami tasarımı: Atiye-Ali Çiçek Camii

İzmir Güzelbahçe'de yer alan cami tasarımı: Atiye-Ali Çiçek Camii

Atiye-Ali Çiçek Camii, Çiçek Kardeşler İnşaat tarafından aile büyüklerinin anısına İzmir Güzelbahçe'de tasarlanıyor.


Tasarım, Mevlâna Celaleddin-i Rumi'nin “Düne ait ne varsa / Dünde kaldı cancağızım / Şimdi yeni şeyler söylemek lazım" sözünden ilhamla gerçekleştiriliyor. Alışılmış cami tipolojisine bir alternatif olması hedefleniyor. Parametrik tasarım yaklaşımının geleneksel İslami biçimleri, sembolizmi ve insan ölçeğini sürdürmesi amaçlanıyor.


Yapı, betonarme kubbe sistemi yerine çelik konstrüksiyon sistemi ile inşa ediliyor. Böylece malzeme kaynaklı dairesel formlardaki kısıtlar aşılıyor. Kubbe, 32 dilime sahip çelik taşıyıcı elemanlar ile taşınıyor. Çelik yapı, özellikle açıkta bırakılarak mimari ve manevi şeffaflık hissi elde ediliyor.


Şeffaflık sayesinde gün ışığının iç mekanlara kolaylıkla ulaşması ve ferah bir ibadet alanı oluşturması sağlanıyor. İbadet alanındaki ferahlık, sade yapı malzemeleri ile destekleniyor. İç mekan, alışılmış yoğun süsler yerine sakin ve yalın bir şekilde kurgulanıyor.


Arazinin doğal eğiminden yararlanılarak bir caminin ihtiyaç duyduğu yan işlevler farklı katlarda düzenleniyor. Katlar arası ilişki mahremiyet ihtiyaçları gözetilerek düzenleniyor. Program dahilinde görevliler için lojmanlar, müftülük ofisleri, gasilhane, abdesthane, çok amaçlı salon, sosyal tesisler, Kur'an kursları ve taziye odaları bulunuyor.


@cicekkardeslerinsaat
📸 @zmyasafotograf