İbadethane 18: The Holy Redeemer Church

İbadethane 18: The Holy Redeemer Church

İBADETHANE 18
Proje: The Holy Redeemer Church
Mimar: Fernando Menis
Yıl: 2021
Konum: San Cristóbal de La Laguna, İspanya


The Holy Redeemer Church, Fernando Menis tarafından bir kayalığı andıracak aralıklı dört betonarme blok şeklinde tasarlandı. Kilise, Santa Cruz de Tenerife'nin problemli bir semtinin dönüşümünde kilit rol oynuyor. İçerisinde toplum merkezi de barındıran proje, semt için yeni bir sosyal alan tanımlıyor.


Topluluğun finanse ettiği kilisenin tamamlanması 15 yıldan fazla sürüyor. Düzensiz finansman, tasarımı etkiliyor ve proje dört bağımsız hacim şeklinde gelişiyor. Dört hacimden ikisini toplum merkezi oluşturuyor ve 2008 yılında kullanıma açılıyor.


Fernando Menis, volkanik adanın jeolojisinden ilham alarak betonun ve kayaların öne çıktığı bir proje geliştiriyor. Tasarım; zemine gömülü, büyük kayaları andıran dört hacimden meydana geliyor. Hacimler arası yarıklar iç mekanın günün her saati gün ışığı almasını sağlıyor. Brüt betonun kaba ve pürüzlü dokusu, kilisenin içinde bulunduğu geleneksel konut bağlamıyla net bir kontrast oluşturuyor.


Projede hakim malzeme olan beton, farklı yöntemlerle uygulanıyor. Cephede yerinde dökme betonun kalıp izleri dikkat çekerken iç mekanlarda yontulmuş betonun karışık yüzeyleri öne çıkıyor. Betonun farklı uygulama yöntemleri akustik özellik sağlıyor. Sesin yayılması için pürüzsüz brüt beton; sesin soğurulması için hafif gözenekli volkanik taşla karıştırılmış beton yüzeyi kullanılıyor.


Kilisenin içinde bulunduğu 1970'li yıllar yapılaşmaya başlayan Las Chumberas mahallesi; zamanla alışveriş merkezleri ve sanayi binaları ile çevreleniyor. Kilise, mahallenin bu dönüşüm sürecinde yer ediniyor.


Yapının, mahallede yeni bir mekan oluşturmasını ve karışık kentsel doku içerisinde bir referans noktası olması amaçlıyor. Böylece mahallenin özgün bir kimlik kazanması hedefleniyor. Tasarım; bir kilise, bir topluluk merkezi ve yeşilliklerle çevrili bir meydan ile mahallenin ihtiyaç duyduğu halka açık bir buluşma mekanı sunuyor.


@fernandomenisestudio
📸 Simona Rota (1-3-6-9-10)
📸 Patri Campora (2-5-7-8)