Çinli Müslüman hattat yüzlerce yıllık hat sanatını yaşatıyor
Çin'in İslamiyet ile ilk tanışan kenti Şian'da Çinli imam Muhammed Fudayl Ma, yüzlerce yıllık geçmişe dayanan hat sanatını yaşatmaya devam ediyor. Şanşi eyaletinin Şian kentindeki 4 büyük camiden biri Şiaopiyüen Camii'nde görevli imam Ma, ilk eğitimi babasından aldıktan sonra yıllar boyunca verdiği emek sayesinde bu alanda uzmanlık kazanmış. Çin'in Tang Hanedanlığı (618-907) döneminde İslamiyet ile tanışması sonucu hat sanatına yönelik ilk eserler ortaya çıkmıştır. Çing Hanedanlığı (1644-1911) döneminde ise Müslümanların refahının artmasıyla hat sanatına daha fazla ilgi duyulmuş ve önemli eserler verilmeye başlanmıştır.
1-6
Şiaopiyüen Camii ve 13 asırlık Şian Ulucamii’nin zamana yenik düşerek harap olan hat yazılarını yeniden yazan İmam Ma, hat sanatını kullanarak geliştirdiği tekniklerle yazdığı levhalar görenleri etkiliyor.
2-6
Arap yazısını estetik ölçülere bağlı kalarak belirli bir geometrik düzen ve uyum içinde güzel bir şekilde yazma sanatı olan hat, cami, saray gibi pek çok yapının duvar, kemer ve tavanlarına ahşap veya beton üzerine Kur’ân-ı Kerîm’den ayetler, hadisi şerif, bazen de veciz sözler ve şiirlerin işlenme tekniği olarak biliniyor.
3-6
Babası Ma Cünhay'ın kendisine Arapça temel hat bilgisini, Arapça grameri, Kur’ân-ı Kerîm okumayı ve İslam akaidini öğrettiğini söyleyen Ma, hat yeteneğini ilerletmek için bir yandan kendi çalışıp bir yandan da diğer hattatların yazı üsluplarını araştırdığını ifade ediyor. Mısır'da gördüğü Kufi hat eserlerinden de çokça etkilendiğini belirtiyor.
4-6
İmam Ma, Çin’e geri geldiğinde Çin hattını Arapça hat sanatı ile birleştirip farklı teknikler geliştirdiğini ve vazifesini sürdürdüğü camide bu teknikler ile ilgili hat yazılarını kullandığını aktarıyor.
5-6