Afrika'da yeryüzü bayramı

SKYROAD
Abone Ol

Ramazan ayında, ramazanın ruhunukardeşlerimle paylaşmak için Afrika’dabulundum birçok kez. Bu bulunmalargenelde iftar ve sahurda sofralarınayiyecek koymakta zorlanacakMüslümanlara, sofralarına aş, yüreklerineumut götürmek içindi. İftarda sofralarınakonuk olduğumuz zamanlar da oldu,yolda bir bardak su ile iftar yaptığımızzamanlar da…

Gönüllülerle birlikte yapılan bu yolculuklarda, o güzelliği ve dünyanın farklı yerlerinde kardeşlerimiz olduğunu anlatmak için fotoğraflar çektim. Bir olduğumuzu hissettim tekrar tekrar. Bayramlarda da bulundum Afrika’da. Afrika kıtasındaki ilk bayramımı Etiyopya’nın Oromiya bölgesinde kutladım. Bir coşku, bir coşku ki tarifi imkânsız…

Bakalım ne kadar olmuş bayram harçlıkları?

Bayram Sabahı Heyecanı

Ağırlıklı olarak Müslümanların yaşadığı bölgede, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bayram namazının kılınacağı alana doğru yol aldık. Afrika’da topluca kılınan bayram namazlarını önceden duyduğum ve fotoğraflarını gördüğüm için olsa gerek daha alana varmadan başladı heyecanım.

Araçla ilerlerken evlerine en yakın camiye doğru yol alan insanlar bize gülümsüyor ve el sallıyorlardı. Erkekler ve kadınlar… Ve kadınlar diyorum; çünkü, çocukların neşeli yüzleri arasında rengârenk kıyafetleriyle camiye doğru gidiyorlardı.

Minicik bir caminin bulunduğu (Fatıma Zehra Camii) kocaman bir bahçeden içeriye girdiğimizde kadınların da erkekler gibi bayram namazı için yer tuttuklarını gördüm. Tutmak yerine bahçede çimenlere oturarak imamı beklemek de denebilir tabii. Elimde kocaman bir fotoğraf makinesiyle aralarına karıştım. Sormadan, sorgulamadan, bana yer açtılar.

Ve imama tabii olduk…

Fatıma Zehra Camisinde kadın erkek demeden bayram namazı için yer tutan insanlar

Hiç bilmediğim bir coğrafyada, hiç tanımadığım insanların arasında, bambaşka bir kültürün izlerini taşıyan kadınlarla birlikte kıldığım ilk bayram namazı, hayatımın en unutulmaz anlarından biriydi. Tekrar tekrar yaşamak isteyeceğiniz o muhteşem anlardan biri, ümmet olmayı iliklerinize kadar hissettiren an. Bir de bayramlaşırken sıkı sıkı sarılmaları yok mu? Muhabbetle, memnuniyetle…

Bir masal diyarı: Zanzibar
SkyRoad

Bayramın Bereketi

Bayram berekettir.

Bayramlaşmanın akabinde Türkiye’den gelen emanetleri onlara ulaştırırken yüzlerindeki o mahcup ifadeyi hiçbir fotoğraf karesi anlatamaz. Mutluluk ve hüzünle karışık duygularla ayrıldım Etiyopya’dan. Maddi anlamda fakir ama manevi anlamda bize onlarca ders verecek kadar zengin olan insanların ülkesinden…

Bir Bayram Daha Zanzibar’a Doğru

Etiyopya’da yüreğime düşen ateş, bu kez de bir sonraki Ramazan Bayramı’nı geçirmek üzere Tanzanya’ya doğru yol almama sebep oldu. Ramazanın son günlerini Tanzanya’nın Zanzibar Adası'nda geçiririrken, bayrama da hazırlık yaptık. Gün içerisinde tüm dükkânlar kapalı ve sokaklarda kimsecikler yok.

İftarla birlikte dalga dalga sokaklara yayılıyor insanlar.

Erkeklerin bayram namazına hazırlığı

Bu arada iftar zamanı özellikle dikkatimi çeken şey, oruçlarını açan insanların yemeklerini yemeden namaza duruyor olmalarıydı. Bunu sadece Tanzanya’da değil farklı Afrika ülkelerinde de gördüm. Sofrasındaki bir avuç yemekten önce namaza koşan güzel yürekler…

Bir seyahatten çok daha fazlası: Tanzanya
SkyRoad

Zanzibar’da Bayram Coşkusu

Havanın yağmurlu olması sebebiyle yemyeşil devasa bir alanda kılınması planlanan bayram namazını, tarihi Stone Town camilerinden birinde eda ettik. Yine tarifsiz duygular, bir nevi ayakların yere basmaması hali…

Camiden çıkıp sokaklara karıştığımda bu kez hissettiğim duygu‘coşku’ oldu. Böyle bir bayram heyecanına daha önce tanık olmamıştım. Sanırım, çocukluğumda bile!

Namaz sonrası geleneksel kıyafetleriyle sokakları dolduran erkekler… Rengarenk elbiseleriyle, çocuklarının ellerinden tutan kadınlar… 40 gün 40 gece düğün yapar gibi; 3 gün, 3 gece bayram kutlayan insanlar...

Halkın çoşkusu ve neşesi hiç bitmiyor.

O nasıl bir coşku, o nasıl bir neşe! Evlerden, sokaklara, oralardan parklara taşan. Sağa sola baktığınızda gördüğünüz tek şey var: Mutlu insanlar. Bayram coşkusunun ne olduğu anladığım yer oldu Zanzibar.

Peki Bu Bayram?

Yerel dilde adı “Kanzu” olan kıyafetleri ve takkemsi başlıkları ''Kofia'' ile erkekler.

Bu bayram ailemle bir gün geçirdikten sonra Moğolistan’da olacağım bir aksilik olmazsa. Siz de bu bayram nasip olmasa da mutlaka bir bayram, dünyanın dört bir tarafındaki kardeşlerimizle kucaklaşmak isterseniz Afrika’da bir bayram namazı kılın, çocuklara bayram harçlığı verin derim. Hissettiğiniz coşkuyu ömrünüzün sonuna kadar unutamayacaksınız.

Zanzibar’da erkekler geleneksel olarak kullandıkları kıyafetlerin en güzeli ile bayram namazına gidiyorlar. Üstlerine giydikleri entarilerin yerel dilde adı “Kanzu”. Başlarına taktıkları takkemsi başlık ise, “Kofia”. Ben babama hediye olarak getirdim, hoş bir hediye olabilir diye düşünüyorum.

Bu kadrajıma yakalanan küçük kızda o süslü kızlardan biri.

Bayramda çocuklar da bir süslü, bir süslü buralarda. Özellikle kız çocukları, kınalar, sürmeler… O saçlar nasıl toplanıyor bilemiyorum tabii, anneler bir hayli uğraşıyor olmalı. Örgüler, tokalar, bantlar… Elbiselerde de tüller var genelde. Her daim renkliler zaten.

Bu fotoğraf bayram namazından hemen önceki hazırlık anlarının fotoğrafı.

Bu fotoğrafın yerine burada bayram namazı kılınırken bir fotoğraf olabilirdi. Ancak o kadar heyecanlandım ve birlikte namaz kılmak istedim ki, makineyi yere bırakıp, cemaate dahil oldum.

Çocukların neşesi bulaşıcı galiba. Pek bir eğlendik, hep birlikte bayram neşesi…

Afrika’dan gönülden kopup gelsin yine bu kez bayram mesajı… Eid Mubarak…