Suriye'nin garip kalan çocukları

YUSUF SAMİ KAMADAN
Abone Ol

Suriye rejiminin kontrolü dışında bulunan Kuzey Suriye’de yaşayan en az 10 milyon insanın büyük çoğunluğu Halep ve İdlib kırsalında bulunuyor, ciddi manada zor şartlar altında hayatlarını devam ettiriyorlardı. Soğuk kış şartlarının çadırlarda yaşayan çocukları kötü şekilde etkilediği Kuzey Suriye’de gıda problemi de önemli bir başlık olarak duruyor.

Rusya Suriye’den askerlerini mi çekiyor?
Mecra

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF) tarafından 8 Mayıs 2022 tarihinde yapılan bir açıklama aslında bilinen bir gerçeği tekrar gündeme getiriyordu: Suriye’deki dram çocuklar üzerinde yıkıcı bir tesir bırakmıştı.

UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Edîl Hudur tarafından yapılan açıklamaya göre milyonlarca çocuk Suriye içinde ve komşu ülkelerde korku, ihtiyaç ve belirsizlik içinde yaşamaya devam ediyordu.

Sadece Suriye içerisinde 6,5 milyondan fazla çocuk yardıma muhtaç durumdaydı. Bu rakam 11 yılı aşmış olan krizin başlangıcından bu yana kaydedilen en yüksek rakamı meydana getirmişti. Suriye'deki kriz bitmemiş ve hâlâ devam ediyordu. Sadece bu yılın ilk üç ayında 213 çocuk ölmüş veya yaralanmıştı. 2011'de krizin başlangıcından bu yana ise en az 13 bin çocuk hayatını kaybetmişti.

İşin diğer bir kısmını da komşu ülkelerde bulunan çocuklar meydana getiriyordu. Suriye'nin komşu ülkelerinde yaklaşık 5,8 milyon çocuk yardıma muhtaç bir halde, yoksulluk ve zorluklarla dolu bir hayat sürdürüyorlardı.

  • Zaten zor olan mevcut durum, Ukrayna’da yaşanan kriz sebebiyle artan gıda ürünlerinin fiyatlarıyla çok daha çetrefilli bir hâl almıştı. Her savaşta olduğu gibi burada da çocuklar en mağdur olan tarafı meydana getiriyorlardı. Özellikle Suriye’nin kuzeyinde bulunan ve sayıları en az bir milyon olan çocuklar bu krizin en büyük mağdurlarıydı.

Suriye rejiminin kontrolü dışında bulunan Kuzey Suriye’de yaşayan en az 10 milyon insanın büyük çoğunluğu Halep ve İdlib kırsalında bulunuyor, ciddi manada zor şartlar altında hayatlarını devam ettiriyorlardı.

ABD, Suriye'deki sivil katliamına yönelik soruşturmasını bitirdi: Suçlulara ceza yok
Mecra

Yaklaşık 1500 civarında çadır kentin yer aldığı bu bölgede, çocukların sayısı ise yüzbinlerle ifade ediliyordu. Son derece zor şartlar altında hayatlarını devam ettiren; eğitimden ve temel insânî ihtiyaçlardan mahrum olan çocuklar için durum her geçen zaman büyüyen bir mesele olarak beliriyordu.

Soğuk kış şartlarının çadırlarda yaşayan çocukları kötü şekilde etkilediği Kuzey Suriye’de gıda problemi de önemli bir başlık olarak duruyor.

Özellikle eğitim başlığı bir hayli önem arz ediyordu. Bu probleme çözüm bulmak için yapılan teşebbüsler de olmuştu. 2021 yılının Haziran ayında başlatılan “Kuzey Suriye Kamp Okulları” isimli teşebbüs önemli ama yetersiz bir girişim olarak kalmıştı.

Şâzeliyye’nin Suriye’ye Açılan Kapısı: Muhammed b. Ahmed el-Hâşimî
Mecra

Yapılan faaliyetler sadece 175 kampla sınırlı kalmış, 1127 kamp ise bundan mahrum olmuştu. 64 bin çocuğun bu eğitim seferberliğinden istifade ettiği Suriye’nin kuzeyinde yüzbinlerce çocuk buna erişememişti. Yapılması gereken faaliyetlerin çok daha geniş kapsamlı olması gerekiyordu.

Esed rejimi’nin tek katliamı Tedâmun değildi!
Mecra

815 binden fazla çocuğun eğitim hakkında mahrum kaldığı Suriye’nin kuzeyinde, büyük bir kısmını 10 yaşından ufak çocukların oluşturduğu yekûn ise ailelerinin geçimlerini sağlamak için çalışmak zorunda kalıyordu. Çocukların uygun olmayan, zor şartlar altında aldıkları eğitim ise çoğu kere gönüllü kişiler tarafından yürütülüyor. Eğitim eksikliği çocukların tek problemini meydana getirmiyordu şüphesiz.

815 binden fazla çocuğun eğitim hakkında mahrum kaldığı Suriye’nin kuzeyinde, büyük bir kısmını 10 yaşından ufak çocukların oluşturduğu yekûn ise ailelerinin geçimlerini sağlamak için çalışmak zorunda kalıyordu.

Soğuk kış şartlarının çadırlarda yaşayan çocukları kötü şekilde etkilediği Kuzey Suriye’de gıda problemi de önemli bir başlık olarak duruyor.

  • Anne sütüne muhtaç olan bebeklerin de ciddi bir yekûn tuttuğu bu beslenme sorununda, yeterli gıda ile beslenmesi gerekenler haliyle çocuklarla sınırlı kalmıyor. Toplam annelerin %37’lik bir kısmının yeterince beslenememesi ve buna bağlı olarak da çocuğunu besleyememesi meselenin boyutunu da gözler önüne seriyor.

11 yıllık savaşın gerisinde yüzbinlerce yetim çocuk bıraktığı Suriye’de, sadece en az 200 bin yetim çocuk ise ülkenin kuzeyinde bulunuyor. Bunların toplam yekûna nispetle çok az bir kısmının geçimi üstlenilmişken büyükçe bir kısmı bundan mahrum durumda gelecek yardımları bekliyor.