Türkiye'nin cennet gibi 10 yaylası
Yaz mevsiminde kimi sahillere koşup güneşin altına uzanıpdinlenmek, kimi de hem serin, hem de temiz havaalabileceği bir yerlere gitmek ister. Tarihi güzelliklerininyanında bin bir çeşit doğal güzelliği de içinde barındıran Türkiyeise her çeşit tatil isteğine cevap verebilecek kapasitede bir ülke.Bu sayıda, yaz tatilini şöyle serin bir yerde geçirmek isteyenlerTürkiye’nin doğa harikası 10 yaylasını seçtik. Karar sizin.
Çiğden yaylası
Sakarya’nın Hendek ilçesi Kurtuluş Köyü içinde bulunan 1.400 metre yükseltideki bu yayla bitki ve hayvanların çeşitliliğiyle de biliniyor. Yaylaya giden yolda eşsiz manzarasıyla size yol arkadaşlığı yapan bu doğa harikası yerde konaklama ve yemek yemek için birçok tesis de mevcut.
Delmece yaylası
Yalova’nın Çınarcık ilçesine 40 km uzaklıkta bulunan 970 metre yükseltideki Delmece Yaylası kayalık yollarıyla meşhur. Serin havasıyla dikkat çeken bu yaylada ormanlık alanların içinde çadır kurarak konaklamak da mümkün. Tesislerin olmadığı Delmece Yaylası el değmemiş doğaseverler için çok ideal bir seçenek.
Kadırga yaylası
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesi Süme Köyü sınırları içinde yer alan, merkeze 90 km uzaklıktaki ve yaklaşık 2.300 metre yükseltideki Kadırga Yaylası her yıl temmuz ayının üçüncü haftasında başlayan, yaz boyu her cuma devam eden şenlikleriyle biliniyor. Yaylaya bu şenlikler sırasında gidebilir, yöreyi ve kültürü tanırken eşine az rastlanan Duvarsız Cami de denilen Kadırga Açık Camisi’ni de görebilirsiniz. Yaylada elektrik, telefon hizmetlerinin yanında otel, lokanta, kır kahvesi, bakkal, manav gibi yeme, içme ve konaklama tesisleri mevcut.
Atanoğlu (Klaskur) yaylası
Artvin’in Borçka ilçesine 33 km uzaklıkta, 2.200 metre yükseltideki Atanoğlu Yaylası, dağ yürüyüşü ve kamp sevenlerce özellikle tercih ediliyor. Olağanüstü görselliği olan bir sırt üzerindeki yayladan açık havalarda Karadeniz, Doğu Karadeniz Dağları'nın Doğu yükseltileri, Karagöl ve Elbruz Dağları görülebiliyor. Çok bilinmeyen bu eşsiz yaylaya gidenler Macahel yakınlarındaki tesislerden faydalanabilir.
Kırkpınar yaylası
Çankırı’nın Ilgaz ilçesine 22 km uzaklıkta 1.800 metre yükseltideki Kırıkpınar Yaylası’nda çuha, unutma beni, sarı orkide gibi yüzlerce çeşit çiçeği fotoğraflayabilir, kuyruksallayan, mavi ağaçkakan, apollon kelebeği gibi yüzlerce çeşit canlıyı yakından görebilirsiniz. Misafirperverliği ile tanınan yöre halkının yayla evlerinde organik kahvaltılar yapabilirsiniz. Ilgaz Dağları’nı, çevre gölleri ve pınarları gönlünüzce dolaşabileceğiniz bu yaylada birçok konaklama tesisi de mevcut.
Paşa yaylası
Aydın ili sınırları içinde yer alan 1.440 metre yükseltideki Paşa Yaylası yaz-kış gezilebilecek bir yayla. Cevizdağları’ndan İmamtepe’ye, konumu ile dikkat çeken Karaköy’e gezintiler yapabileceğiniz Paşa Yaylası’nda, karaçam ve ardıçların yanı sıra daha önce görmediğiniz yüzlerce çeşit ot ve çiçekle de karşılaşabilirsiniz. Şehir merkezine 20 km kadar uzaklıkta olan bu yaylada dinlenme tesisi de bulunuyor.
Kozak yaylası
Büyük bir kısmı İzmir’in Bergama ilçesi sınırları içinde olan yaklaşık 1340 metre yükseltideki Kozak Yaylası Balıkesir’in Ayvalık ilçesine de çok yakın. Yayla, Ege Denizi ve Midilli Adası manzarasına sahip ve beş milyona yakın fıstık ağacı barındırıyor. Tam bir oksijen deposu olan Kozak Yaylası’nda kuş gözlemciği yapabileceğiniz gibi Ayvalar, Yukarıcuma, Demircidere köylerini gezebilir, buralardaki doğal ve yöresel ürünleri tadabilirsiniz. Gönen Kaplıcaları, Cennet Ada Koyu,Perperene Antik Kenti, Bergama Arkeoloji Müzesi, Pergamon Antik Kenti, Atatürk Botanik Bahçesi bu yaylaya yakın gezilebilecek diğer yerler arasında.
Sarıçiçek yaylası
Malatya-Arapgir'in kuzeyinde Sivas- Divriği'nin güneyinde, bir yanıyla da Erzincan-Eğin'e sınır yaklaşık 2.300 metre yükseltideki Sarıçiçek Yaylası 222 çeşit endemik bitki türü barındırmasıyla dünyanın dikkat çeken yaylalarından biri. Adını yayladaki sarıçiçeklerden alan yaylada bulunan antik kalıntılar da gezinize renk katacak.
Bürücek yaylası
Adana’nın 70 km batısında yaklaşık 1.400 metre yükseltideki Bürücek Yaylası kaynaklarından akan soğuk sularıyla insanın içini serinletiyor. Son yıllarda çadır turizminin de geliştiği yaylaya gidenler, yakınlardaki Tekir, Çaşak, Bozbayır gibi diğer yaylaları da gezebilir. Büyük ve Küçük Bürücek olarak ikiye ayrılmış yaylalarda ziyaretçiler için birçok tesis bulunuyor.
Elmalı yaylası
Antalya’nın Kaş ilçesi sınırları içinde yer alan yaklaşık 1.000 metre yükseltideki Elmalı Yaylası bozulmamış tarihi dokusuyla ziyaretçilerini yüzyıllar öncesine götürüyor. Yaylada, Kızlarsivrisi Tepesi’ne tırmanmanın yanı sıra geniş sedir ormanlarında uzun yürüyüşler yapılabiliyor. Tesislerin bol olduğu Elmalı Yaylası’nda konaklamak için birçok pansiyon da var