Türkiye'de ki 10 tren garı
Trenler 19. yüzyılda icat edilmelerinden bu yana, ulaştıkları bölgeleri değiştirmeye, doğal güzellikleri ve geniş coğrafyaları keşfetmeyi isteyenleri etkilemek için kusursuz bir ulaşım aracı. Türkiye, çok uzun yıllardır Demiryolu ulaşımı ve taşımacılığını kullanan ülkelerden bir tanesi. Gelin hep birlikte Türkiye’nin tarih kokan tren garlarını beraber inceleyelim.
Sirkeci (İstanbul) Garı
Chemins de fer Orientaux / Rumeli Demiryolu (CO) Şirketi tarafından yapılarak 3 Kasım 1890 tarihinde hizmete açılan Sirkeci Garı, İstanbul’un Avrupa yakasındaki Tarihi Yarımada’nın gözbebeği Sirkeci’nin en önemli sembol yapısı. Neredeyse 150 yıllık bir mazisi olan tren garının lokantası 1950-60’lı yıllarda dönemin ünlü yazar ve gazetecilerinin uğrak noktasıydı. Paris’ten kalkan Şark Ekspresi, geçmişte Sirkeci’ye kadar gelirdi. Sirkeci Garı, 2013 yılında garın altında yer alan Marmaray projesinin hayata geçirilmesi ile kapatıldı.
Haydarpaşa Garı
İstanbul’un görkemli simge yapılarından biri olan Haydarpaşa Garı, İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yer alıyor. 1908 yılında hizmete giren Haydarpaşa, Bağdat Demiryolu hattının başlangıç noktası olması amacıyla inşa edilmiş ve bir rivayete göre adını III. Selim’in paşalarından olan Haydar Paşa’dan almıştır. I. Dünya Savaşı’nda gar deposunda bulunan cephanelere yapılan sabotaj sonucunda binanın büyük bir kısmı hasar görmüştür. 2014 yılında tüm tren hatları Pendik Tren İstasyonu’na devredilen tarihi gar, günümüzde kullanılmamaktadır.
Edirne Garı
Rumeli Demiryolu hattı, Osmanlı Dönemi’nde Edirne’nin Karaağaç kasabasından geçiyordu. Bu nedenle Edirne’ye hizmet vermesi amaçlanarak Karaağaç Tren İstasyonu inşa edildi. Fakat I. Dünya Savaşı’ndan sonra sınırların değişmesi, Sirkeci’den Karaağaç’a ve Avrupa’ya giden trenlerin Yunanistan sınırlarından geçmesine neden oldu. Bunun üzerine Bulgaristan Devlet Demiryolları (BDZ) ile Pehlivanköy - Svilengrad demiryolu hattı ve yeni Edirne Garı inşa edildi. Edirne Garı, 1971 yılında hizmete girmiştir.
Kayseri Garı
Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bağlı olan gar, 1933 yılında hizmete girmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na ait olan istasyon; Transasya Ekspresi, Doğu Ekspresi, Turistik Doğu Ekspresi, Erciyes Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi ve Van Gölü Ekspresi olmak üzere 6 hatta hizmet vermektedir.
Ankara Garı
İstanbul-Haydarpaşa - Ankara demiryolu hattı üzerinde yer alan Ankara Garı’nın binası, Mimar Şekip Akalın tarafından Art Deco tarzında tasarlanmış. 1937 yılında hizmete açılan garın içerisinde Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi, TCDD Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi, TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi de yer alıyor.
Sivas Garı
İstasyon Caddesi’nde yer alan Sivas Garı’nın 1934 yılında hizmet vermeye başladığı düşünülüyor. Gar binası, Sivas’taki Erken Cumhuriyet Dönemi mimarisinin ender örneklerinden biri. Bu istasyondan Doğu Ekspresi, Turistik Doğu Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi, Van Gölü Ekspresi ve Divriği Sivas trenleri geçiyor.
Alsancak Garı
İzmir ilinde yer alan Alsancak Garı, Türkiye’nin en eski ikinci tren istasyonu. 1858 yılında Punta Garı ismiyle hizmete giren garda Geç Dönem Osmanlı mimarisinin etkileri görülüyor. Ampir, Barok, Rokoko ve Klasik Osmanlı üsluplarının bir arada kullanılması yapıyı özel ve görülmeye değer kılmak için yeterli bir özellik. Binaya bitişik olan saat kulesi ise İzmir’in ilk saat kulesi olma niteliğini taşıyor. Alsancak Garı, günümüzde yalnızca İZBAN’ın merkez hattı trenleri tarafından kullanılıyor.
Konya Garı
Osmanlı Anadolu Demiryolları Şirketi'nin inşasına 1893 yılında başladığı Konya Garı, bugün TCDD’ye ait bir ana tren istasyonu. Gar, Konya’nın Meram ilçesinde, şehir merkezine on dakikalık bir uzaklıkta yer aldığı için Konya ilini merkezinden başlayarak gezmeye olanak sağlıyor. Konya Garı’nın güneydoğusunda yer alan Bağdat Oteli ise 1980 yılından beri TCDD Misafirhanesi olarak kullanılıyor. Yapım tarihi 1912 yılına uzanan Bağdat Oteli, Neoklasik ile Alman yerel mimari tarzı Heimatstil karışımı bir mimari tarza sahip.
Mersin Garı
1886 yılında hizmet vermeye başlayan Mersin Garı, Mersin’in Akdeniz ilçesinde yer alıyor. Gar, Mersin Limanı’na 500 metre uzaklıkta olması ve liman rıhtımlarına kadar uzanan demiryolu hatırlarına sahip olması nedeniyle çoğunlukla yük trenleri tarafından kullanılmaktadır. 1955 yılında tarihi gar binasının yakınlarında yeni bir gar binası inşa edilmiştir. Asıl bina, günümüzde ofis binası olarak kullanılmaktadır.
Kars Garı
Transkafkasya Demiryolu tarafından Rus İmparatorluğu’nun Osmanlı cephesinde güç kazanması için 1899 yılında inşa edilen Kars Garı, Kurtuluş Savaşı sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından devralındı. Bayram Acar Sokağı üzerinde yer alan ve son yıllarda oldukça popüler bir vasıta hâline gelen Doğu Ekspresi ile ziyaretçi sayısında büyük bir artış yaşayan Kars Garı, Turistik Doğu Ekspresi ve Kars - Akyaka Bölgesel Treni'ne hizmet veriyor.