Köroğlu'nun yurdu: Bolu

Bolu, Bolu ilinin merkez ilçesidir.
Bolu, Bolu ilinin merkez ilçesidir.

Doğal güzellikleriyle adeta insanı büyüleyen Bolu, Batı Karadeniz bölgesinde yer alıyor. Milattan önceye dayan tarihinden, günümüze kadar uzanan mirası ile ülkemizin en huzur dolu şehirlerinde birisi olmakla sınırlı kalmayıp, seyahat rotalarımızın da başını çekiyor. Gerek Yedigölleri gerekse kayak merkezleriyle insana dinginliği sağlarken, eğlenceyi de beraberinde getiriyor.

Şehir ismini nereden alıyor?

Bolu'nun da içinde bulunduğu Kuzeybatı Anadolu'ya "Bithynia" denilmiştir. Bithynler tarafından Salonia Campus denilen Bolu Ovası ve çevresinin adı Romalılar tarafından "Claudio Polis" olarak değiştirilmiştir. Bolu isminin de "Polis"ten geldiği sanılmaktadır. Bir başka rivayete göre Osmanlılar zamanında bölgede, bol olarak uluğ - âlim olması nedeniyle önceleri "Bol Uluğ", zamanla yöre "Bolu" olarak isimlendirilmiştir.

Yedigöller Milli Parkı
Yedigöller Milli Parkı

Tarihçe

M.Ö. 1200’lü yıllarda bütün Hitit toprakları gibi Bolu da Friglerin elindeydi. M.Ö. 6. asırda Persler bölgeye hakim oldular. M.Ö. 336’da Büyük İskender Persleri yenerek Anadolu’nun birçok yeri gibi Bolu’yu da ele geçirdi. Büyük İskender’in ölümü üzerine Makedonya yıkılınca Bolu bölgesinde Bitinya Krallığı kuruldu. Yazılı belgeler, o dönemlerden kalan arkeolojik eserler ve tarih kaynaklarına göre, Trak göçleri sonunda Sakarya ve Filyos Nehrinin yayı içine yerleşen halk "Bithyn" ismi ile anılıyordu. Bu yüzden Bolu'nun da içinde bulunduğu Kuzeybatı Anadolu'ya "Bithynia" denilmiştir. Üç tepe üzerinde kurulmuş olan şehir içte ve dışta surlarla çevriliydi. Şehrin kuzeyinde Halı Hisarı bölgesinde bu surların kalıntıları görülebilmektedir. 1071 Malazgirt zaferinden sonra batıya yayılan Türkmenler 3 yıl sonra Bolu’ya yerleştiler. Selçuklu Devleti’nin komutanları Artuk, Tutuk, Danişmend, Karateki ve Saltuk Beyler Süleyman Şah’ın emrinde İstanbul sınırına dayandılar. Bu akınlar sırasında Bolu, Horasanlı Aslahaddin tarafından fethedilmiştir.

Bolu nerededir?

Bolu, Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz bölümünde yer alır. Bolu il merkezine göre; Dörtdivan, Yeniçağa ve Gerede İlçeleri doğuda, Mengen kuzeydoğuda, Göynük ve Mudurnu İlçeleri güneybatıda, Seben ve Kıbrıscık İlçeleri ise güneyde yer almaktadır. Bolu’nun, batısında Düzce ve Sakarya, güneybatısında Bilecik ve Eskişehir, güneyinde Ankara, doğusunda Çankırı, kuzeyinde Zonguldak ve kuzey doğusunda Karabük İlleri yer alır.

Bolu’ya ne zaman gidilmeli?

Bolu öyle bir iklime ve bitki örtüsüne sahiptir ki, kışın karlarla kaplı, yazın da yemyeşil bezenen ormanları ve oksijen dolu havasıyla dilediğiniz her mevsim gidip gezebileceğiniz bir şehir.

Bolu Müzesi.
Bolu Müzesi.

Bolu 5'lisi

Yedigöller Milli Parkı

Bolu şehir merkezine 42 km’lik bir mesafede yer alan Yedigöller Milli Parkı, mutlaka keşfetmeniz ve görmeniz gereken adreslerden bir tanesidir. 1642 hektarlık bir alanda konumlanmış olan park, takvimler 1965’i gösterdiğinde Milli Park ilan edilmiş ve ziyarete açılmıştır. 7 adet göle ev sahipliği yapan ve doğal güzelliği ile dikkatleri üzerine çeken bölge, 100’ün üstünde farklı kuş türüne de ev sahipliği yapıyor ve bazı kaynaklarda bu sayının 120’ye ulaştığı da belirtiliyor.

Bolu Müzesi

Bolu ve yakın çevrede yapılan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkan eserler Bolu Müzesi’nde sergileniyor. 1981 yılında ziyarete açılan müze, Roma, Urartu ve Bizans dönemlerine ait eserlerin yanı sıra Lidyalılara ait çok sayıda eseri de bünyesinde barındırıyor.

Zafer Kulesi

Zafer Kulesi.
Zafer Kulesi.

Bolu il sınırları içerisinde yer alan Göynük ilçesinde bulunan Zafer Kulesi, Sakarya Meydan Muharebesi’nde kazanılan zaferi temsilen yapılmış anıtlardan bir tanesidir ve hem ilçe hem de şehir için bir sembol niteliği taşımaktadır. 1960 yılında aslına uygun şekilde yapılan restorasyon çalışması ile yeniden ziyarete açılan kule Bolu’nun sembolleşmiş eserlerindendir.

Kartalkaya Kayak Merkezi

Türkiye’de kayak denildiğinde akla gelen ilk katak merkezlerinden birisidir Kartalkaya. Aralık ayının başlarından mart ayının sonlarına kadar bölgede bulunan kar kalitesi ve kalınlığı burayı yıl içinde kayak için en uygun yerlerden birisi haline getiriyor.

Mudurnu Yöresel Pazarı

Mudurnu eski yapıların sıklıkla yer aldığı, tarihi bir şehirdir. Bu otantik şehirde cumartesi günleri kurulan pazar şehrin tarihi yapısı ile bütünlük arz etmektedir. Şehir merkezinde kurulan pazarda, özellikle Mudurnulu kadınların ürettikleri sattıkları ürünler şöyledir; kanlıca mantarı, bomba fasulye, ekşimik peyniri, saray helvası, peynir, yoğurt, reçel, korova şurubu. Mudurnu'daki geziniz hafta sonuna denk gelirse bu pazar ilginizi çekecektir.

Kartalkaya Kayak Merkezi.
Kartalkaya Kayak Merkezi.

Bolu'da ne yenir?

Türkiye’nin aşçılarıyla ünlü şehri Bolu’nun en meşhur yemekleri şu şekilde:

  • Kedi Batmaz
  • Orman Kebabı
  • Abant Kebabı
  • Mengen Pilavı
  • Kabaklı Gözleme
  • Kaldirik Dolması
  • Cevizli Keşli Erişte
  • Bolu Çikolatası
  • Saray Helvası
  • Mengen Pilavı

Bolu’yu gezerken çalma listesi

  • Açıldı Sümbüller Erişti Bahar-Hasan Kiriş
  • Ada Yolu Kestane-Emel Taşçıoğlu
  • Anasır Gömleğin Giymezden Evvel- Gani Pekşen
  • Annesinden Destur Aldı-Orhan Hakalmaz

Bolu'nun meşhuru

Mudurnu Yöresel Pazarı
Mudurnu Yöresel Pazarı

Türk sinemasının en sevilen aktörlerinden Serdar Gökan, 1946 yılında Bolu’da doğmuştur. Asıl mesleği ressamlık olan sanatçı, çizgi roman ressamlığı dahil pek çok alanda çalışmıştır.

Serdar Gökan, Babı-ı Ali Nurosmaniye de yedi yıl tabela ve resimli roman ressamlığı yanı sıra film platolarında set dekoratörlüğü yaptı. 1964 yılında küçük rollerle sinemaya ilk adımını atan sanatçı, atletik yapısı ve üstün başarısıyla Yeşilçam'ın özellikle aksiyon dolu filmlerinin aranan yüzü oldu.