Beyaz dokusunda bu saf rüyanın: Türkiye'nin kışı
Mekânın olanca güzelliğiyle ortaya çıktığı kış rotaları; doyumsuz bir görsel şöleni, kalabalıktan boğulmadan hareket etmeyi, cep yakmayan ortalama bir maliyeti ve tabiatın kalbini dinlemeyi vaat eder bize. Dört mevsim Türkiye dediğimizde ise, bu mevsimlerden en sert olanına da bir kapı aralamış oluruz, nihayetinde kış Türkiye için her zaman iyi fikirdir.
Uludağ, Bursa
Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ, 1961 yılında milli park ilan edilmesinin ardından Türkiye’nin en büyük turizm merkezlerinden biri hâline geldi. Uludağ güncel cazibesinin yanında tarihi önemi ile de öne çıkıyor. Uludağ, mitolojide "Tanrıların Troia Savaşı’nı izlediği yer" olarak anılır, antik dönemde ise Olympos Mysios adıyla bilinirdi. Yurtiçinden ve yurtdışından gelen ziyaretçiler, burada kışın kayak, snowbord başta olmak üzere pek çok kış sporu yapabilirlerken yaz mevsiminde de trekking, kampçılık ve günübirlik piknikler için imkân bulabiliyorlar.
Aralık’tan şubat ayına kadar yoğun bir kar yağışı alan bölge, ziyaret için bu dönemde en yoğun ve keyifli zamanlarını yaşar. Dünyaca ünlü bir kayak merkezi olarak her sene yüzlerce kişiyi ağırladığı için konaklama, bölge işletmeleri tarafından oldukça önemsenen bir alan burada. Her çeşit bütçeye tatil yapma imkânı sağlayan ve doğal güzellikleriyle göz kamaştıran ve bir yer Uludağ.
Kartepe, Kocaeli
İstanbul’a yaklaşık bir saat uzaklıkta yer alan Kartepe, ziyaretçilerini öncelikle yemyeşil ormanları ve Sapanca Gölü’nün eşsiz manzarasıyla karşılıyor.Geçmişte İpek Yolu’nun Kartepe’nin içerisinde yer alan Köseköy’den geçtiği bilinen ve Marmara Bölgesi’nin üçüncü en yüksek noktası olma niteliğini de taşıyan bölge, yüzyıllardır bir ticaret ve turizm noktası olarak anılır.
Türkiye’nin pek çok noktasından ziyaretçiler, özellikle kayak yapmak ve "bir kış masalı"nı mümkün kılan Kartepe’nin atmosferinin keyfine varmak için bu bölgeye gelirler. Kartepe’de doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği, yamaç paraşütü ve paintball gibi aktiviteler de gerçekleştirilebilmektedir. Aygır Deresi, Soğuksu Piknik Alanı, Başdeğirmen Mesire Yeri, Uzuntarla, Sarımeşe, Eşme ve Kuzu Yaylası da Kartepe’de yer alan, ormanların, derelerin, pınarların, göllerin ve piknik yerlerinin bulunduğu görülmeye değer yerler. Kerpe lokumu ve Kandıra yoğurdu bu bölgede mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden.
Yalnızçam Uğurludağ, Ardahan
2018 yılında inşa edilen Yalnızçam kayak merkezi, henüz oldukça yeni olmasına rağmen sarıçam ormanları ve Alpler’e özgü kristal karı ile ilgi çekiyor. Ardahan Yalnızçam Kayak Tesisleri’nde farklı derecedeki sporcular için farklı uzunluklarda altı adet kayak pisti bulunuyor. Otel fiyatları ise Türkiye’deki pek çok diğer turizm bölgesine göre epey uygun. Kars’tan kolaylıkla ulaşılabilinen ve kayak yapmanın yaklaşık dört ay boyunca mümkün olduğu Yalnızçam, doğunun âdeta saklı bir cenneti.
- İstanbul-Kars, Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı’ndan 2 saat
Kartalkaya, Bolu
Bolu ilinde yer alan, Batı Karadeniz Bölgesi’nin incisi Kartalkaya, doğal güzelliğiyle olduğu kadar Türkiye’nin metropol şehirlerine yakınlığı nedeniyle de en cazip kış turizmi bölgelerinden. Köroğlu Dağları’nın tepesinde yer alan otelleri yerin iki bin metre yüksekliğinde yer alıyor. Dağ manzaralı bu odaların penceresinden eski, masalsı kış kartpostalları gibi bir manzara ile karşılaşmak mümkün. Ocak ayından mart ayının sonlarına dek devam eden kış sezonu boyunca yerli-yabancı birçok ziyaretçiyi ağırlayan Kartalkaya’da on üç adet pist bulunuyor. Bölge, yeni başlayanlar için kayak dersleri ve kiralanabilir kayak ekipmanları ile de kış sporları için elverişli. Kayak merkezine yakın sayılan Sarıalan Yaylası, Seben Gölü, Saraycık Gölü, Yedigöller Milli Parkı ve Abant Gölü, Bolu’ya gidenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler.
Sarıkamış, Kars
Dünyada yalnızca Alpler’de bulunan toz kristal kar, Sarıkamış Kayak Merkezi’nde de mevcut. Sarıçam ormanlarıyla korunmuş bu bölge, pırıl pırıl karı ile unutulmaz bir kış tatili yaşatıyor ziyaretçilerine. Çevre ormanları sayesinde ise çığ riski epey düşük. Ortalama sıcaklığın 3-4 derece olduğu Sarıkamış’ın toplam uzunluğu 25 metre. Aralık-Nisan ayları arası, buraya gelmek için en uygun dönem. Sarıkamış Kayak Merkezi, slalom, büyük slalom ve süper-c kayak türlerini yapmak için elverişli bir bölge. Burası daima aydınlık olan havası, dinginliği ve tenhalığı ile kayak tutkunlarının bir numaraları bölgelerinden ve konaklama için ekonomik konut evlerinden oldukça konforlu otellere kadar her düzeyde otele sahip.
- İstanbul-Kars, Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı’ndan 2 saat
Kop Dağı, Bayburt
Kop Dağı, Erzurum ile Bayburt illerinin sınır noktasında yer alır; konumu nedeniyle ulaşımı rahatlıkla sağlanmaktadır. Hem doğal güzelliği hem de spor ve tesis imkânlarının genişliğiyle bilinen Kop Dağı Kayak Merkezi’nde farklı zorluk derecelerine göre on adet pist bulunur. Burada aralık ayından mayıs ayına kadar karın keyfini çıkarabilmek mümkün. Snowboarding, kar kızağı ve özellikle gençlerin tercih ettiği kayak sörfü için her çeşit ekipmanın temin edilebildiği Kop Dağı Kayak Merkezi’nde arazi yürüyüşü yapmak da en az diğer sporlar kadar keyifli bir aktivite. Bütçenize göre ister dağ evi, ister otellerde kalabilir, iki şehri de dolaşarak gezinizi taçlandırabilirsiniz.
- İstanbul-Erzurum, Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı’ndan 1 saat 50 dakika
Erciyes, Kayseri
İç Anadolu’nun en yüksek dağı olan Erciyes’in kar sezonu diğer bölgelere göre daha uzun bir zamanı kapsıyor; kar yoğunluğu kasımda başlayıp mayıs ayı gibi sonlanıyor. Erciyes Kayak Merkezi’nde ikisi Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından uluslararası kayak yarışmaları için de tescillenmiş, 1800-3000 metre arasında toplam otuz üç kayak pisti bulunuyor. Çeşitli seçeneklerde otel ve dağ evleri ile rahat bir tatil imkânı sunan Erciyes Kayak Merkezi, havaalanına 25 dakika uzaklıkta üstelik. Dünyada sayılı yerde bulunan snowkite sporunun resmi merkezlerinden biri olma ayrıcalığını da taşıyan bölgede gelecek yıllarda bu alanda uluslararası yarışmalar yapılması bekleniyor. Kar Voleybolu Dünya Kupası, Uluslararası Engelsiz Erciyes Günleri, Erciyes Moto Fest ve Snowbike Downhill Mtb Challenge gibi yarışmalar başta olmak üzere, Erciyes çeşitli kar etkinliklerine her yıl ev sahipliği yapıyor.
- İstanbul-Kayseri, Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı’ndan 1 saat 20 dakika
Zigana, Gümüşhane
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Zigana Kayak Merkezi, Karadeniz’in en önemli kış turizmi merkezlerden biri. Büyük çoğunluğu ormanlarla kaplı olan kayak merkezi özellikle sakinliğiyle dikkat çekiyor. Zigana, büyükşehirden, iş hayatının çetrefilli rutininden ve kalabalıktan bunalanlar için "başka bir diyara açılan kapı" olma niteliğini taşıyor. Genişliği 100- 200 metre arasında değişen, orta ve zor olmak üzere iki seviyede, iki adet pist bulunuyor burada. Şehir merkezindeki oteller dışında, S Zigana Kayak Merkezi’nde konaklamak için bir adet tesis bulunuyor. Gümüşhane’den ve Trabzon’dan araçlar ile kolaylıkla ulaşılabilen bölge, her yıl yerli ve yabancı olmak üzere pek çok turist ağırlıyor. Eğer Zigana’ya yaz mevsiminde gidecek olursanız, kar kayağı yerine çim kayağı da yapabilirsiniz.
- İstanbul-Trabzon, Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı’ndan 1 saat 40 dakika
Ilgaz, Kastamonu
Kastamonu ve Çankırı illeri arasında yer alan Ilgaz Dağı, Batı Karadeniz Bölgesi’nin en yüksek dağı olarak biliniyor. İlki, geyik, karaca, yaban domuzu, ayı, ağaçkakan, baykuş ve kocabaş gibi hayvanlara ev sahipliği yapan Ilgaz Dağı’nın üzerinde bir de Ilgaz Kayak Merkezi yer alıyor. İki adet pistin bulunduğu kayak merkezinde sezon, aralık ayında başlayıp nisana dek sürüyor. Bünyesinde bulunan oteller yerine daha lüks bir konaklama imkânı arayanlar için Kastamonu’nun şehir merkezinde çeşitli seçenekler mevcut. Sisli havası ve köknar ağaçlarıyla bilinen bu doğa harikası bölgede pek çok sporu deneyerek keyifli bir tatil geçirebilirsiniz.
- İstanbul-Kastamonu, Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı’ndan 1 saat 5 dakika
Palandöken, Erzurum
1993 yılında Kış Turizm Merkezi ilan edilen Palandöken Dağları’nda Erzurum (Hınıs) Boğazı, Konaklı ve Gez Yaylası’ndan oluşan üç kayak merkezi bulunuyor. Erzurum Boğazı, günümüzde Palandöken Kayak Merkezi olarak biliniyor. Bu bölge, özellikle içerisinde slalom ve büyük slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından onaylanmış iki adet pist barındırmasıyla Türkiye’deki önemli kayak merkezlerinden.
Beş ay boyunca kayak yapmaya elverişli olan bir kar türüne ve uzun pistlere sahip. 2011 yılında 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na ev sahipliği yapmış ve New York Times gazetesi tarafından belirlenen dünyadaki 41 kayak merkezi arasında 18. seçilen Palandöken Kayak Merkezi, elbette yurtiçinden ve yurtdışından olmak üzere tüm turistler için bir cazibe noktası hâline gelmiş durumda. Kayak dışında yamaç paraşütü, dağcılık, snowtube ve paintball gibi farklı etkinlik imkânları da sunmanın yanında gezi ve piknik yapma amacıyla da her mevsim ziyaretçilerine kapılarını açıyor.
- İstanbul-Erzurum, Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı’ndan 1 saat 50 dakika
Yıldız Dağı, Sivas
2006 yılında incelenmeye başlayan, 2010 yılında Kış Sporları Turizm Merkezi ilan edilen Yıldız Dağı, şehir merkezine 58 kilometre uzaklıkta yer alıyor. İçerisinde park, yeme-içme alanları, dini tesis, otopark ve helikopterin yanında bölgeyi yazın da işlevsel bir hâle dönüştürebilecek alanlar olan futbol, basketbol, tenis sahaları ile su sporları tesisleri de bulunmakta. Yıldız Dağı Kayak Merkezi’nde yer alan sekiz pistin parametreleri, Uluslararası Kayak Federasyonu’nun kayak pisti parametrelerine de bütünüyle uyuyor. Yıldız Dağı’na yaptığınız ziyaret süresince aynı zamanda Çermik kaplıcalarına da uğrayabilir, Yıldız Gölü’nde yüzebilir ya da balık tutabilirsiniz. Yıldız Dağı Kayak Merkezi, her konumdan, her çeşit insanın rahatlıkla gelebileceği harika bir tatil merkezi.
- İstanbul-Sivas, Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı’ndan
Afyonkarahisar Kaplıcaları
Kış tatili denince akla ilk gelen seçeneklerden biri de kaplıcalar şüphesiz. Zengin minerallere sahip termal sularıyla ünlü Afyonkarahisar; çamur banyoları, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri ile turistlerin gözdesi. Tatil zamanlarını şifa bularak geçirmek isteyenler için birinci sırada gelen Afyon’un termal sularının cilt, akciğer, karaciğer hastalıkları ve romatizma gibi pek çok rahatsızlığı tedavi ettiği biliniyor. Günlük yatak kapasitesi yirmi beş bine ulaşan termal tesisler konaklama imkânı konusunda da oldukça gelişmiş. Afyonkarahisar, şehrin tarihi mekânlarını ziyaret etmek, şifalı sularından, Sağlık Bakanlığı onaylı çamur banyolarından ve cilt bakım olanaklarından faydalanmak isteyenler için ideal bir tatil şehri. Şehirde henüz bir havaalanı bulunmuyor, ancak Afyon Kütahya Zafer Havaalanı’na yalnızca bir saat uzaklıkta.
- İstanbul-Kütahya, Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı’ndan 1 saat 15 dakika