ABD ve İngiltere, Yemen'deki Hûsî hedeflerine hava saldırısı düzenledi
Hûsîlerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık ticarî gemilere yönelik saldırılarının ardından Kızıldeniz'deki gemi trafiğinin istikrarlı şekilde sürmesinin öncelikleri olduğunu belirten ABD ordu güçleri İngiltere ile birlikte ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın da desteğiyle, Yemen'in başkent Sanaa, Hudeyde ve Taiz kentlerinde en az 12 Hûsî hedefini vurdu.
ABD Başkanı Joe Biden, Kızıldeniz'deki saldırılarına misilleme olarak, Amerikan ve İngiliz ordularının Yemen'de Hûsîlere ait bazı hedefleri vurduğunu açıkladı.
ABD Başkanı Biden, Kızıldeniz'deki saldırılarına devam eden Hûsîleri hedef aldıkları hava saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Biden, açıklamasında, "Bugün, talimatımla, ABD ordu güçleri İngiltere ile birlikte ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın da desteğiyle Yemen'de Hûsî isyancıları tarafından kullanılan bazı hedeflere hava saldırısı düzenledi." ifadesini kullandı.
- Saldırıların, Hûsîlerin Kızıldeniz'deki eylemlerine doğrudan misilleme olduğunu belirten Biden, sonuncusu 9 Ocak'ta gerçekleşen ve Hûsîlerin doğrudan Amerikan gemilerini hedef aldığı bir dizi saldırıya uluslararası koalisyonla yanıt verdiklerini kaydetti.
Hûsîlere karşı hem bölgede ABD öncülüğünde kurulan deniz gücüne hem de uluslararası kamuoyunda oluşan yaklaşıma dikkati çeken Biden, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde önceki gün alınan ve Hûsîlerin saldırılarına son vermesi çağrısı yapan kararı hatırlattı.
"Yemen'deki bu saldırılar, ABD ve müttefiklerinin dünyanın en kritik ticari rotalarından birindeki seyrüsefer özgürlüğünün tehlikeye atılmasını ve personelimizin hedef alınmasını tolere etmeyeceğimizin açık mesajıdır." değerlendirmesini paylaşan Biden, gerekmesi halinde bundan sonra da ileri tedbirleri almakta tereddüt etmeyeceğini vurguladı.
- Amerikan medyasına açıklama yapan bazı Amerikalı yetkililer de ABD ve İngiltere ordu kuvvetlerinin en az 12 Hûsî hedefini vurduğunu, saldırıların savaş uçakları ve Tomahawk füzeleriyle yapıldığını bildirdi.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da Kızıldeniz'deki Hûsîleri hedef aldıkları hava saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Kraliyet Hava Kuvvetlerinin, Yemen'de Hûsîler tarafından kullanılan askerî tesislere "hedefli saldırılar" düzenlediğini belirten Sunak, son aylarda Hûsîlerin Kızıldeniz'de ticari gemiciliğe karşı bir dizi tehlikeli ve istikrarı bozucu saldırı gerçekleştirerek İngiltere ve diğer uluslararası gemileri tehdit ettiğini, hayati ticaret rotasında büyük aksamalara yol açtığını ve emtia fiyatlarını yükselttiğini kaydetti.
Hûsîler: ABD-İngiltere'nin Yemen'e saldırması Gazze'ye saldırıları da onların yürüttüğünü doğruluyor
Gelişme üzerine Hûsîler tarafından yapılan açıklamada, ABD ve İngiltere’nin Yemen’de düzenlediği saldırılarda en az 5 kişinin öldüğü, 6 kişinin ise yaralandığı belirtildi.
ABD ve İngiltere'nin Yemen'e düzenlediği saldırılarla İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını yönettikleri gerçeğini gösterdiğini belirten Hûsîlerin Yüksek Siyasi Konsey Üyesi Muhammed Ali el-Hûsî, şu ifadelere yer verdi:
- "ABD ve İngiltere'nin, Yemen'e karşı olduğu gibi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırısını yürütenin de kendileri olduğunu bu saldırılarla bir kez daha teyit etmiştir."
Yemen'e karşı hiçbir ABD saldırısının cevapsız kalmayacağı ifade eden Hûsî, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarına ilişkin, "Amerikan-İngiliz saldırıları barbarca, terörist saldırılardır, vahşi bir psikolojiyi yansıtan kasıtlı ve haksız bir saldırıdır." ifadesini kullandı.
Kızıldeniz'de tansiyon yüksek
Son dönemlerde Yemen'deki Hûsîlerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık ticarî gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.
Pentagon, 6 Aralık 2023'te Yemen'deki Hûsî güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık'ta da "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu misyon oluşturulduğunu duyurmuştu.
Hûsîlerin saldırıları, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin yapıldığı Süveyş Kanalı'ndan geçişleri tehlikeye atarken, Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin pes peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizi"nin başlayacağına ilişkin endişeleri artırmıştı.