Osmanlı mutfağında 15. yüzyıldan beri sevilerek yapılan helva "hakanların helvası" diye geçer kayıtlara. Ballı sütlü şerbet ve kaymakla dinlendirilen helva, lezzetiyle diğer tariflerden ayrılıyor. Saray mutfaklarında günümüze ulaşan helva; haremdeki doğumun, şehzadenin tahta geçişinin, savaşta zafer kazanmanın şerefine verildiği ziyafetlerden eksik etmediği bir tatlıdır. Uzaklarda saklı kalmasın bize miras edilen bu tat! Lokma gönül saraylarınıza taşısın Helva-i Hakani tatlısını. Helva-i Hakani tarifinin malzemeleri, besin ve kalori değerleri, hazırlık aşamaları ve süresi Lokma'da!
Osmanlı’da 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar geçen sürede Osmanlı evraklarında rastlanan bazı helvaların adları şunlardır: helva-yı hakani, helva-i halkaçini, kepçe helvası, ak helva, bal helvası, şeker helvası, pekmez helvası, helva-yı sabuni, kızıl sabuni, sarı sabuni, gök sabuni, ak sabuni, parmak sabuni, temur hindi sabuni, badem helvası, helva-yı levzine, helva-yı pişmeni, helva-yı kâfi, fıstık helvası, helva-yı müşkife, gaziler helvası, asude helvası, reşidiyye helvası, helva-yı güllabiye, Özbek helvası, irmik helvası, tel helvası (keten helva), helva-yı ıshâkiye, pirinç unu helvası.
1 / 4
Geniş bir kasenin içine un, buğday nişastası ve pirinç ununu ekleyip karıştırın. Bademleri ince ince doğrayın.
Doğradığınız bademleri helvanın içine ekleyin. Şerbeti ekleyin ve karıştırın. Helva kıvamına gelmek üzereyken içine kaymak ilave edip karıştırın. Ocağın altını kapatıp 5 dakika dinlenmeye bırakın.
Haftalık yemek tariflerine abone olun.Her yerde aynı tarifleri görmekten sıkılmadın mı? Lezzet garantili, denenmiş binlerce yemek tarifi için Lokma'nın mail bültenine abone olmayı unutma!
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunundaki amaçlar ile sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.