Eğitimin rol modeli: EBA nasıl kuruldu, süreç nasıl işliyor?
Elazığ'da yaşanan deprem ve ardından dünyayı sarsan Kovid-19 salgınıyla daha yakından tanıma fırsatı bulduğumuz Eğitim Bilişim Ağı'nı (EBA) inceledik.
EBA, 'nasıl kuruldu, mekanizma nasıl işliyor?' sorularını sürecin içinden bir isme; Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Danışmanı Gökhan Yücel'e yönelttik.
"Son halini 2020 yılında alan EBA, dünyanın en gelişmiş uzaktan eğitim platformlarından biri" diyen Yücel, şu an dünyadaki en büyük uzaktan eğitim operasyonun Türkiye'de yürütüldüğünü belirtti.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 18 Şubat'ta "Eğitimde Fırsat Adaleti" çerçevesinde yenilenen Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) tanıtımı gerçekleştirmişti.
Tüm dünyayı saran Kovid-19 salgınının 11 Mart'ta Türkiye'de de görülmesi üzerine geçtiğimiz pazartesi günü ilk, orta ve lise düzeyinde eğitimler EBA üzerinden verilmeye başlandı.
EBA nasıl kuruldu?
Türkiye'nin önemli gündem maddelerinden biri haline gelen EBA'yı Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Danışmanı Gökhan Yücel'e sorduk.
EBA'nın bundan yıllar öncesine giden uzunca bir tarihçesi olduğunu söyleyen Yücel, "EBA'da 2006 yılında yeniden yapılandırmaya gidiliyor. Yıllar içerisinde çeşitli güncellemeler, çeşitli düzenlemelerden sonra en son halini 2020 yılının şubat ayında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un da lansmanını yaptığı toplantıda alıyor" dedi.
Yenilenen EBA'nın şu anda çok önemli bir uzaktan eğitim platformu olduğuna işaret eden Yücel sistemde yer alan bazı özellikleri şöyle özetledi:
- "Sadece uzaktan eğitim platformu olarak kalmıyor. İçinde aynı zamanda LMS dediğimiz bir sistem var. Bunun haricinde öğrencilerin portfolyoları, sadece akademik başarıları değil müfredat dışı projelerini takip için de her öğrenciye özel imkan tanıyan, 11 ve 12'inci sınıflara yönelik hazırlanan akademik destek sistemi ki bu yapay zekayla çalışan makine önermesiyle çalışan bir sistem. Çocukların akademik performansını, akademik durumunu tespit ederek onlara çeşitli hedefler koyan ve bu hedeflerin gerisinde veya ilerisinde olan öğrencilere yine müfredata yönelik referanslarla çeşitli ders takviyesi ve destek tavsiyelerinde bulunuyor."
"Dünyanın en gelişmiş uzaktan eğitim platformu"
Son halini 2020 yılında alan EBA'nın şu anda dünyanın en gelişmiş uzaktan eğitim platformlarından biri olduğuna dikkati çeken Gökhan Yücel, okulların kapalı olduğu bu dönemde 'öğrenmenin' fiilen devam ettiğine değindi.
"3 TV kanalı da eklendi"
EBA'ya ilk, orta ve lise olmak üzere 3 tane de TV kanalı eklendiğini belirten Yücel yayın hayatına başlayan TV hakkında şöyle konuştu:
"Böylelikle sadece online olma özelliğinin yanı sıra aynı zamanda televizyon üzerinden de derslerin takip edilebilirliği sağlandı. Böylelikle Çin'i bir tarafa bırakırsak böyle bir sistem için teşebbüste bile bulunan bir ülke yok. Bu büyüklükte bu ölçekte bir sistemi kullanan bir ülke daha yok. Şu an Türkiye uzaktan eğitim operasyonlarından bir tanesini sürdürüyor.Pandemi sonuçlandıktan sonra öğrencilerimiz telafi ve yüz yüze eğitimleri alacaklar. Böylelikle üçlü bir yapı kurulmuş oldu. EBA TV'de şu an yaklaşık 37 bin içerik var, 240 bin soru var 5 bin kitap var. Etkinlik önerileri, 1600 den fazla ders anlatımı var. Bu bakımdan şu haliyle dünyanın en önemli uzaktan eğitim alt yapılarından bir tanesi olarak kabul edebiliriz."
Öğrenciler EBA ile ne zaman tanıştı?
EBA TV'nin yayına geçen hafta başladığını aktaran Gökhan Yücel, öğrencilerin EBA ile yeni tanışmadığını son bir kaç senedir özellikle yoğun olarak kullanılan bir platform olduğunu bildirdi
Şu an içinde bulunulan durumun istisnai bir durum olduğuna işaret eden Yücel, "Bu sürece herkes adapte oluyor. Bakanlık da ilk haftayı bir deneme dönemi olarak terakki etti. Öğretmenlere, öğrencilere ve velilere çeşitli memnuniyet anketleri uygulandı. Bunun yanında toplanan data, yani öğrencilerin online olması, onların kullanıcı tecrübesi, tekrar iyileştirme süreçlerine dahil edilmesi bunların hepsi bir adaptasyon süreci. Uzaktan eğitimin 30 Nisan'a kadar devam edeceğini düşünürsek özellikle bu hafta ve önümüzdeki haftadan itibaren sadece öğrencilerimize yönelik değil öğretmenlerimize yönelik aynı zamanda velilerimiz için bilgilendirici içeriklerin bulunduğu bu platform süreç içerisinde çok daha kuvvetli ve verimli bir hal alacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Elazığ depreminde de kullanıldı
Elazığ'da meydana gelen depremin ardından bölgede kullanılamaz hale gelen okullar olduğunu belirten Yücel, EBA'nın Elazığ ve Malatya'da da kullandığına değindi.
Elazığ ve Malatya'daki sürecin çok verimli geçtiğinin altını çizen Gökhan Yücel sözlerini şöyle tamamladı:
"Bakanlık olarak bunun gibi çeşitli tecrübeleri de biz hesaba katarak yol haritamızı ve planlarımızı bu şekilde gerçekleştirdik.
Şu anda hiçbir ülkede böyle bir ölçekte uzaktan eğitim sistemi yok. Çin'de sadece belli başlı projeler var ama şu anda dünyada en büyük uzaktan eğitim operasyonunu Türkiye yürütüyor. İlk haftaki geri dönüşlerden de istifa edilerek sistemin iyileştirilme süreci 1-2 gün içinde iyileştirilecek. Önümüzdeki haftaya çok daha hazır bir EBA karşımızda olacaktır."