Uzmanları bir araya getiren 'Bilim Kurulu' nasıl kuruldu?
Sağlık Bakanlığı, Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınıyla ilgili süreci en başından itibaren titizlikle takip ediyor. Henüz Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüsle ilgili 'acil durum' ilan etmemesine rağmen; Sağlık Bakanlığı 10 Ocak'ta Bilim Kurulu'nu oluşturarak önemli bir adım atmıştı.
GZT, Türkiye'nin önde gelen bilim adamlarının bir araya getirildiği Bilim Kurulu'ndan Prof. Dr. Tevfik Özlü ile 'mekanizmanın nasıl işlediğine ilişkin' görüştü.
Alanında uzman bilim insanları bir araya getiriliyor. Uzmanlar, sürecin doğru yönetilmesi adına 'danışmanlık' hizmeti veriyor. Üyelerin temel amacı, 'bu süreçten en az hasarla nasıl çıkarız' üzerine kurulmuş durumda.
Sağlık Bakanlığı, 10 Ocak'ta alanında uzman bilim insanları bir araya getirerek 'Bilim Kurulu'nu oluşturdu. Bu tarihte Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) henüz bir 'acil durum' ilan etmemişti.
Kurulda hangi alandan uzmanlar var?
Kurul, Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden alanında yetkin enfeksiyon, viroloji, iç hastalıkları, yoğun bakım, mikrobiyoloji ve göğüs hastalıkları başta olmak üzere Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında 31 bilim insanından oluşuyor.
Salgınla ilişkili tüm süreci yakından takip eden uzmanların 'önemli' tavsiye karalarında bulunduğu biliniyor.
GZT, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü'ye ulaştı. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özlü, bilim kurullarının Sağlık Bakanlığı bünyesinde farklı hastalıklar için de olabileceğine işaret etti.
Bilim Kurulu daha önce var mıydı?
Bilim kurulunun, sadece koronavirüs değil; daha önce influenza, H1N1, kuş gribi gibi hastalıklar için de kurulduğuna değinen Özlü, "Tabi şu an yaşanan koronavirüs bir salgın olduğu için bu bilim kurulu kamuoyunda biraz daha fazla duyuldu ve öne çıktı" dedi.
Bilim Kurulu'nu kim oluşturuyor?
Bilim kurullarını Sağlık Bakanlığı'nın oluşturduğunu aktaran Tevfik Özlü, "Onlar, bu konuda konunun uzmanı olan, değişik disiplinlerden gelen, her konunun ilgili alanındaki bilim adamlarını davet ediyorlar. Görevlendirme yapılıyor. Bilim Kurulu orada ülkesi için, bu sürecin iyi yönetilmesi için bir nevi danışmanlık hizmeti veriyor" şeklinde konuştu.
Uzmanlar 'fikir' beyan ediyor
Bilim Kurulu'nda yer alan uzmanların ne yaptığına ilişkin sorumuzu Tevfik Özlü şöyle cevapladı:
- "Bilim Kurulu'nda olanların Türkiye'nin değişik kurumlarında, hastanelerinde çalışan, bir kısmı emekli olan, bu işe zaman ayıran, gönül veren, 'bu süreçten en az hasarla nasıl çıkarız' diyen, kanıta dayalı bilimsel, literatürü, makaleleri okuyarak kendi aralarında konuları tartışarak fikir beyan eden insanlardan oluşuyor"
Fikirler 'danışma' mahiyetinde
Kurulda yer alanların fikirlerin 'danışma' mahiyetinde olduğu değerlendirmesinde bulunan Tevfik Özlü, "Biz kararlarımız alır, tavsiyelerimizi yaparız veya bize bir şey sorulunca sorulara bilimsel kanıtlara dayalı cevaplarımızı veririz. Ama bu kararların uygulama merci Sağlık Bakanlığı'dır. Biz uygulayıcı bir güce veya yetkiye sahip değiliz. Sadece uygulamaların danışmanı rolündeyiz." ifadelerini kullandı.
Kurul üyeleri 7 gün 24 saat aktif
Kurul üyelerinin, Whatsapp üzerinden online olarak sürekli toplantı halinde olduğunu belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, "İnternet üzerinden sürekli sorular, cevaplar, tartışmalar, fikirler 7 gün 24 saat devam ediyor. Bunun dışında her gün Ankara'da Sağlık Bakanlığı binasında toplantılar devam ediyor. Sürekli katılamayan, il dışında bulunan arkadaşlarımız da oluyor onlar fırsat bulduklarında katılabiliyor ama genelde herkesin katılım sağladığı, iletişim halinde olduğumuz, süreç içinde doğru zamanda doğru kararları almaya çalıştığımız bir süreç içindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.