Türkiye’den kaçırılıp British Museum’da sergilenen 5 eser 🙌

Türkiye’den kaçırılıp British Museum’da sergilenen 5 eser 🙌

Anadolu, tarihin her döneminde insanlık için çok önemli bir yere sahip. Geçmişte Anadolu'dan pek çok eser ya kaçırıldı ya da izin dahilinde başka ülkelere götürüldü. Günümüzde yapılan kaçak kazılarda bulunan birçok eseri, yıllar sonra başka ülkelerin müzelerinde görme ihtimalimiz de var. 1753 yılında kurulan British Museum, dünyanın birçok yerinden eserleri bünyesinde barındırıyor. Türkiye'den kaçırılıp British Museum'da sergilenen 5 eser.

📌Nereidler Anıtı
Günümüz Antalya Kaş sınırlarındaki Ksanthos kentinde bulunan ve MÖ 390'lı yıllarda inşa edildiği düşünülen Nereidler Anıtı, günümüzde British Museum'da sergileniyor.

📌Knidos Aslanı
MÖ 2. yüzyılda yapıldığı düşünülen bu etkileyici mermer heykel, Datça yakınlarında, antik Knidos Kenti'nin mezarlık alanında gün yüzüne çıkarıldı.

📌Halikarnas Mozolesi
Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olarak kabul edilen mozolenin bir kısmı Bodrum'da sergileniyor. Mausolos ve Artemisia'nın heykelleri ile dört atlı arabanın parçaları ise British Museum'da bulunuyor.

📌Harpy Anıtı
MÖ 480-470'e tarihlenen Harpy Anıtı da en erken ve en önemli Likya anıtlarından biri olan bir mezar odası. Ksanthos Antik Kenti'ne ait en önemli eserlerden biri olan Harpy Anıtı'nın kabartma ve frizlerinin büyük kısmı, günümüzde British Museum'da sergileniyor.

Dionysos Mozaiği
Bodrum'da yer alan Halikarnassos Antik Kenti'nde bulunan Dionysos Mozaiği, MS 4. yüzyıla tarihleniyor. Mozolenin günümüzde yalnızca podyum ve sütun parçaları yerinde bulunuyor; dekoratif heykellerinin önemli parçaları ise bugün British Museum'da sergileniyor.