Turizmin başkenti sayılan Antalya, Türkiye'deki en çok antik kente sahip şehir sayılıyor. Doğal güzellikleri ve ticari-siyasi önemi ile birçok gücün dikkatini çeken şehir Likya; Lidya, Pamfilya, Bergama, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi çok sayıda devletin hakimiyetine girdi. Denilir ki bir gün Bergama Kralı II. Attalos askerlerinden kendisine yeryüzündeki cenneti bulmalarını ister. Askerlerinin bulduğu Antalya'yı beğenen II. Attalos, bölgenin stratejik önemine binaen buraya bir liman şehri kurdurur ve kent, kurucusu Attalos'un adına binaen "Ataleia" olarak adlandırılır ve bu isim zaman içinde de Antalya olur.
Antalya'nın en meşhur ilçesi olan Kaş'ta da birçok antik kent UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne alınmış durumda. Antiphellos, Patara, Xanthos ve Phellos bunlara örnek verilebilir.
Antiphellos antik tiyatrosu sadece sahne performansları için değil aynı zamanda gözünüzün önünde olabildiğince uzanan deniz seyri için de kullanılıyormuş. Tiyatronun ortasında sahne olmaması da bize bunu gösteriyor. Ayrıca doğa sporları için de bir merkez olan Kaş özellikle su altı dalışı, trekking ve rafting gibi sporları sevenlerin ilk tercih ettiği yerler arasında.
Rivayete göre Kaş bugünkü adını sahillerinin şeklinden alıyor. Hilal şeklindeki sahillerin hemen ortasında göz şeklinde Meis Adası'nın oluşturduğu görünüm sebebiyle Kaş ismini yakıştırmışlar.
Bu güzel fotoğraflar için teşekkür ederiz! @ademalbayrak_🧡