Endonezya'nın Doğu Java bölgesinde bulunan İjen Yanardağı, sülfür madenciliği, mavi alevleri ve dünyanın en büyük asit krater gölü ile meşhur. Kawah Ijen olarak bilinen bu krater, volkanik gaz patlamalarıyla günde ortalama 4 ton sülfür gazı salınımına sahip. Solunması oldukça zararlı olan sülfürün madenciliği 1968'den bu yana geleneksel yöntemlerle yürütülüyor. Birçoğu gaz maskesiz ve zor şartlar altında çalışan maden işçileri, sülfürün katı halini selelere yükleyerek dağdan aşağı indirip satıyorlar.
Kraterin farklı noktalarındaki çatlaklardan sızan sülfürik gazlar yandığında muhteşem bir elektrik mavisi alev ortaya çıkıyor. Kraterin kenarına inmek aslında yasak ve tehlikeli, ancak bu kurala uyan veya bunu denetleyen kimse yok. İki saatlik bir yürüyüş ile mavi alevlerin en sık çıktığı yere ulaşılabiliyor. Bu alevler, rengi sebebiyle gün ışığında çok görünmüyorlar, bu sebeple buraya düzenlenen turlar genellikle gece karanlığında yapılıyor.
İjen'i ziyaret etmek isteyenlerin kafasında genelde oluşan soru dağın güvenli olup olmadığı. Öncelikle profesyonel bir rehber ile gezmek bu noktada çok önemli. Ayrıca gaz maskesi takarak birçok olası kötü ihtimalin de önüne geçmiş oluyorsunuz. Ayrıca jeologlar sürekli volkanik faaliyetleri inceliyor ve bir patlama olacak ise turistik ziyaretleri durduruyorlar.
* Dünyanın en büyük asidik krater gölü olan Ijen Gölü 2016'da UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri listesine dahil edildi.