Kommagene Krallığı'nın gizemli hazinesi: Karakuş Tümülüsü 📍

Kommagene Krallığı'nın gizemli hazinesi: Karakuş Tümülüsü 📍

Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki Karakuş Tümülüsü, tarihin derinliklerine gizlenmiş bir hazine gibi ziyaretçilerini bekliyor. Kommagene Krallık Ailesi'nin kadınlarına ait bu anıt mezar, yaklaşık 20 metre yüksekliğinde ve çay taşlarıyla örtülmüş. İsmini, güneyinde dikili sütunun üzerinde yer alan kartal heykelinden almış. Yöre halkı bu sütunu “karakuş" olarak adlandırmış ve zamanla bu isim literatüre de geçmiş.

Tümülüsün doğusunda, bir zamanlar boğa ve aslan heykellerinin süslediği yaklaşık 10 metre yüksekliğinde iki sütun bulunuyordu. Günümüzde sadece boğa motifi ayakta duruyor, ancak baş kısmı kayıp. Batısında ise Kral II. Mithridates'in kız kardeşi Laodike ile tokalaşma kabartması dikkat çekiyor. Bu yazıttan, anıt mezarın Kral Antiochos'un eşi İsias, kızı Antiochis ve torunu Aka'ya ait olduğu anlaşılıyor.

Karakuş Tümülüsü, sadece tarihi değil, aynı zamanda mistik ve etkileyici bir atmosferi de barındırıyor. Adıyaman'a yolunuz düşerse, bu tarihi mirası mutlaka ziyaret edin. Hem tarihe bir yolculuk yapın hem de Kommagene Krallığı'nın bu görkemli anıt mezarında geçmişin izlerini keşfedin.

Harika fotoğraflar için @yunusstug 'a teşekkürler! 🧡