M.Ö 10.000'e kadar uzanan bir tarihe sahip olduğu tahmin edilen bu devasa kayanın üzerindeki kaya resimlerinde yüzden fazla hayvan ve insan tasviri bulunuyor.
Kars merkeze yaklaşık 60 kilometre mesafede bulunan Yazılıkaya, bazalt yapılı dik bir kayanın düz olan yüzüne işlenen resimlerle dolu. Kaya resimlerinde bulunan tasvirlerde dağ keçileri, geyikler, geyik yavruları ve eşeklerden oluşan betimlemeler, bu bölgenin Paleolitik dönemde ormanlık bir alan olduğuna ve geçmişte burada avcı ve toplayıcı temelli yaşayan topluluğun yaşadığına işaret ediyor.
Birçok tasvirin olduğu kaya resimlerini incelemek için bölgeye gelen araştırmacılara resimlerin kaya üzerine işlendiği döneme ait bir çok ipucu veren Yazılıkaya resimleri, biri büyük, diğeri küçük olan iki panodan oluşuyor. Yapıldığı ilk dönem sonrası daha geç dönemlerde de ikinci panodaki resimler üzerinde obsidyen kalemler kullanılarak resimlerle oynandığı tahmin ediliyor.
Yazılıkaya, Kars'a yolu düşenler ve tarih öncesi arkeolojisine ilgisi olanlar için mutlaka incelenmesi gereken bir yapı.