Eşsiz doğal güzelliğiyle Fatih Sultan Mehmed'in görünce "Lala, lala!, Çeşm-i Cihan bu mu ola" diyerek dünyanın göz bebeği olarak tanımladığı Amasra, Batı Karadeniz bölgesinde, Bartın iline bağlı bir ilçe.
Cenevizliler tarafından ele geçirilen Amasra'ya Fatih Sultan Mehmet liderliğindeki Osmanlı İmparatorluğu orduları Ekim 1460'ta bir sefer düzenliyor. Rivayete göre Fatih Sultan Mehmet şehre hakim bir tepeye geldiğinde hayranlığını belli etmek için şu sözü sarf ediyor; "Lala, lala!, Çeşm-i Cihan bu mu ola" ve kaleye haber gönderiyor: " Bu kadar güzel bir yere zarar vererek almak istemem kalenin anahtarını bana getiriniz. Rivayetin devamına göre, bu olay üzerine Amasra Kalesi komutanı anahtarı Fatih'in bulunduğu tepeye getiriyor ve şehir savaşmadan alınmış oluyor.
Amasra Kalesi, Fatih Camii ve Kuşkayası Anıtı, Amasra'nın mutlaka görülmesi gereken çok değerli destinasyonlarından. Tarihi öyküsü ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Amasra'da görmeniz gereken bir başka yer ise Amasra Arkeoloji Müzesi. Helenistik, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemine ait eserleri barındıran bu müze, bir taraftan da deniz kıyısında oluşuyla oldukça farklı ve özel bir görünüme sahip. Müzeden çıkınca Küçük Liman'a uğrayabilir, tepeye çıkıp Tavşan Adası'nı görebilirsiniz.
Sanatçı Barış Akarsu, Ocak 2007'de çıkardığı son kasetini memleketi Amasra'ya ithaf ediyor. Sanata ve sanatçıya saygı duyulan Amasra'da, Küçük Liman bölgesinde Barış Akarsu heykelini görebilirsiniz.
Bu güzel fotoğraflar için teşekkür ederiz! @_ahmetceren