Bir aşk hikayesinin en pahalı eseri olarak bilinen ve yapımı 23 yıl süren Tac Mahal, Babür İmparatorluğu 5. hükümdarı Şah Cihan'ın genç yaşta kaybettiği eşi Ercümend Bânû Begüm anısına o dönemki imparatorluğun başkenti olan Agra'da Yamuna Nehri'nin kıyısında yaptırdığı bir anıt mezar.
Dünyanın 7 harikasından biri olan bu ihtişamlı eserin inşası için dünyanın dört bir yanından kakma ustası, taş ustası, oymacılar, ressamlar, hattatlar ve kubbe inşaatçıları getirilmiş. Yapımında özel bir beyaz mermer kullanılan ve ince işçilikle yapılmış bu simetrik yapı için çok sayıda usta ve 20 binden fazla da işçi çalışmış. 1631-1654 Hindistan'ın Agra şehrinde inşa edilen bu benzersiz yapı, hanedanın güç ve kudretini temsil ettiği kadar aynı zamanda Şah Cihan ile eşi Ercümend Bânû Begüm arasındaki sevginin de sembolü olarak biliniyor. Eşine duyduğu derin sevgiyi sanat ve mimariye yansıtan Şah Cihan, bir hatıra inşa ettirmekle kalmayıp aynı zamanda her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Tac Mahal'in eşsiz güzelliğiyle akılda kalan bir eser olmasını da sağlamış. Yılda yaklaşık 3 milyon kişi tarafından ziyaret edilen ve 1983'ten bu yana UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde de yer alan Tac Mahal, İslam türbe mimarisinin en önemli eserlerinden birisi olarak kabul ediliyor.
Bir İngiliz lordu olan Edward Lear, göz kamaştırıcı bu yapı için; “Dünyada insanlar ikiye ayrılır: Tac Mahal'i görenler ve görmeyenler" demiş. Hindistan'a giderseniz Tac Mahal'i mutlaka görün.