Dünyaca ünlü kaya mezarlarıyla bilinen: Kaunos Antik Kenti 📍

Dünyaca ünlü kaya mezarlarıyla bilinen: Kaunos Antik Kenti 📍

Muğla'nın tarihi öneme sahip yerlerinden biri olan Kaunos Antik Kenti, kayalara oyulmuş kral mezarlarıyla dikkat çekiyor. İlk kez Kaunos'ta görülen tapınak cepheli kaya mezarları; Urartu, Frig ve Likya dönemlerinde yapılan kaya mezarı cephe mimarisinden farklı görünümde.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kaunos Antik Kenti'nde, Kaunos kentinin soyluları için yapılan yaklaşık 2400 yıl öncesine ait dünyaca ünlü kaya mezarları; kentin ekonomik, siyasi, sosyal ve dini yaşamı hakkında ipuçları veriyor.

Arkeolojik belgelere göre tarihi MÖ 10. yüzyıla kadar uzanan Kaunos'un, çok daha eski bir yerleşim yeri olduğu tahmin ediliyor. Antik Çağ'da ticari açıdan büyük öneme sahip bir liman kenti olan Kaunos, yıllar geçtikçe denizin alüvyonlarla dolmasıyla liman özelliğini kaybetmiş. Kaunos Antik Kenti'nde surların kuzeyinde yer alan ve Orta Çağ'dan kalma akropol, 152 metre yüksekliğinde bir tepeye kurulmuş. Bu tarih dolu antik kentte; 33 oturma sırasından oluşan antik tiyatro, bazilika tipi kilise, Roma hamamı ve tapınak kalıntıları bulunuyor.

Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Kaunos Antik Kenti'nde bulunan uzun sur, limanın kuzeyinden başlayıp Dalyan Köyü'nün ötesindeki sarp kayalığa kadar devam ediyor. Surun kuzey kısmı Mausolos döneminde, kuzeybatı yönündekiler Helenistik dönemde, limana doğru olanlar ise Arkaik devirde yapılmış.

Tarih yolculuğuna çıkıp antik kalıntıları fotoğraflamayı sevenler için Kaunos mutlaka keşfedilmesi gereken bir yer.

Harika fotoğraflar için teşekkürler! @serdaregemenoglu🧡