Rumeli yakasının en eski ve iç süslemeleri ile en dikkat çeken yalısı olarak bilinen Şerifler Yalısı, Emirgüneoğlu Yusuf Paşa tarafından, mimar Ignace Meillin'e yaptırılıyor. 1782'de yapıldığı tahmin edilen yalı, 18. yüzyıl sivil mimarlığın temsilcisi olarak günümüze ulaşan nadir örneklerden biri.
Barok Mimari ve bağdadi tarzda yapılmış olan yalı, 1850-1860 yılları arasında büyük değişiklikler geçiriyor. Yalıdan sadece selâmlık ve divanhane günümüze ulaşıyor. 1940'larda sahil yolu genişletilirken, 1900'lerde selamlığa eklenen 3 katlı harem dairesi yıkılıyor. 1970'lerde mülk sahibi tarafından Kültür Bakanlığı'na devredilen yalı, kapsamlı bir restorasyonla bugünkü haline kavuşuyor.
2000 yılında kurulan Tarihi Kentler Birliği, 2005'te merkezini İstanbul'a taşımaya karar veriyor. Kültür ve Turizm Bakanı'nın desteğiyle, 2007'de yalı kira karşılığında ÇEKÜL Vakfı ile birlikte kullanılmak üzere birliğe devrediliyor. Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı, 2007'den bu yana yalının korunması görevini üstleniyor ve hizmetlerini selâmlığın arkasında yer alan Bendegân binasında sürdürüyor.