Yalılar 18: Mediha Sultan Yalısı

Yalılar 18: Mediha Sultan Yalısı

Yalılar 18: Mediha Sultan Yalısı


Bugün Baltalimanı Hastanesi olarak hizmet veren Mediha Sultan Yalısı, 18. yüzyıl ortalarında Sadrazam Mustafa Reşit Paşa tarafından yaptırılıyor. Mimarlığı Karabet Amira Balyan ve Sarkis Balyan'a ait olan yalı, 1600 metrekarelik bir alan üzerinde inşa ediliyor. İki katlı ve kâgir yapıda olan bu yalı, neo-klasik üslubun güzel bir örneği olarak karşımıza çıkıyor. Yalının giriş katında yirmi iki oda, üç servis odası ve sekiz sofa bulunuyor. İkinci katta ise on bir salon, yedi servis odası ve yedi sofa yer alıyor.


Mediha Sultan Yalısı, geniş bir avluya sahip olup sekizer mermer sütunlu, mermer kaideli bir bahçeye ve bir havuza sahip. Bazı pencereleri kemerli olan bu yalı, aynı zamanda Damatkıran Sarayı olarak da biliniyor. Osmanlı Devleti'nin son döneminde birçok trajik olaya tanıklık eden yalı, 1887 yılında 2. Abdülhamid tarafından kız kardeşi Mediha Sultan'a hediye ediliyor.


Mediha Sultan, ikinci evliliğini Damat Ferit Paşa ile yapıyor ve bu nedenle yalı, Damat Ferit Paşa Yalısı olarak da anılıyor. Cumhuriyet döneminde uzun bir süre âtıl durumda kalan yapı, 1943 yılında Sağlık Bakanlığı'na devrediliyor. 2000'li yıllarda kapsamlı bir restorasyon geçiren Mediha Sultan Yalısı, günümüzde Baltalimanı Kemik Hastanesi olarak hizmet vermeye devam ediyor.