Yalılar 15: Huber Köşkü
18 MART 2024 , PAZARTESİ 11:00
Yalılar 15: Huber Köşkü
Şu anda Cumhurbaşkanlığı Köşkü olarak kullanılan Huber Köşkü, Tarabya'da yer alıyor. 34 bin metrekarelik geniş bir arazi içinde bulunan bu yalı, yaklaşık 950 metrekarelik bir alanı kaplıyor.
19. yüzyıl sonu, 20. yüzyılın başında Alman Mauser ve Krupp firmalarının temsilciliğini yapan silah komisyoncusu Huber Kardeşler tarafından yaptırılan köşk, günümüzde hala aynı adla anılıyor. Huberler, özellikle Almanya'nın yazlık elçilik binasına yakın olması nedeniyle bu köşkü tercih ediyor. İkinci Meşrutiyet sonrası Huber Kardeşlerin ülkelerine dönmesinin ardından, köşkün mülkiyeti 1932 yılına kadar Mısırlı Prenses Kadriye ve eşi Mahmut Hayri Paşa'ya geçiyor. Daha sonra Notre Dame de Sion Okulu'na bağışlanıyor ve tapuya Therese Clement ve Marie Aimee Odent adına kaydediliyor. Clement ve Odent'den varislerine intikal eden köşk ve arazisi 1973 yılında Boğaziçi İnşaat Turizm Anonim Şirketine satılıyor, 1985 yılında ise kamulaştırılarak Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne tahsis ediliyor. Köşk, 1997-2000 yılları arasında tarihî heykel grupları ile birlikte cephe ve çatı restorasyonu ile çevre düzenlemesi geçiriyor.
Köşk, birbirine eklenmiş iki yapıdan oluşan bir konak, ahır ve arabalık bölümlerinden oluşuyor.
İlk yapının mimarı ve yapım tarihi tam olarak bilinmiyor. Ancak yapıya sonradan eklenen bazı bölümler, İstanbul'da önemli eserlere imza atan İtalyan Mimar Raimondo D'Aronco tarafından yapılıyor. D'Aronco'nun müdahaleleri, Huber Köşkü'nün bugünkü görünümünü oluşturuyor.
Huber Yalısı'nın genel mimari karakteri, art nouveau tarzı olarak tanımlanıyor ve dikkate değer bir özelliği, Çin, Hint, İran, İslam, Osmanlı ve Avrupa üsluplarının bir arada kullanılıyor olması.