Yeniköy Sarıyer sahilinde bulunan Şehzade Burhaneddin Efendi Yalısı, neo-barok tarzında inşa edilmiş ahşap bir Boğaziçi yalısıdır. Bodrumla beraber 4 katlı olan ve toplamda 64 odaya sahip bu yapı, Boğaziçi'nin en büyük yalılarından biri olarak öne çıkıyor.
Yalı, 1911 yılında II. Abdülhamid'in oğlu Şehzade Burhaneddin tarafından satın alınıyor ve sonrasında onun adıyla anılmaya başlanıyor.
Yaklaşık 3 bin 500 metrekarelik alana yayılan yalının genel hatları, ampir üslup öğeleri taşıyor. Zarif dekoratif süslemeler bu yalıda ön plana çıkıyor ve iç süslemelerde art nouveau etkileri göze çarpıyor. Altın varaklar, iç mekanın süslemelerinde hakim bir unsur olarak kendini gösteriyor. Yalının deniz cephesinde, iki yanında ikinci katlardan dışarı taşan çıkıntılı cumbalar bulunuyor. Duvarlarda, yapıldığı dönemden günümüze ulaşan Rokoko üslubu işlemeler göze çarpıyor.
Yalının, Şehzade Burhaneddin tarafından 1912 yılında yıktırılıp yeniden inşa edildiği biliniyor. Yalı, Mısırlı Ahmet İhsan Bey tarafından 1923 yılında satın alınıyor ve ardından Mısırlı Yalısı olarak anılmaya başlanıyor. 1987 yılında bütünüyle restore edilen yapının, orijinal yapısını ortaya çıkaracak bir restorasyon sürecinden geçtiği belirtiliyor.