Tarihteki ilk boğa güreşinin yapıldığı şehir: Ronda

Tarihteki ilk boğa güreşinin yapıldığı şehir: Ronda

Tarihteki ilk boğa güreşinin yapıldığı, beyaz evleriyle ünlü olan Ronda


Ronda şehri, Granada İspanyolların eline geçtikten sonra da bir süre daha Müslümanlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bu yüzden Ronda'nın Müslümanların bu topraklarda kalmış olduğu son yerlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.


📍 Las Casas Blancas


İspanyolların deyimiyle "Las Casas Blancas" yani "Beyaz Evler"iyle meşhur olan bu şehir, tipik bir Akdeniz kasabası olarak biliniyor. Nüfusu ise 40.000 dolaylarında olup Malaga'nın 100 km batısında yer alıyor.


📍 Santa Maria La Mayor Kilisesi (Görsel 4)
Santa Maria La Mayor Kilisesi, Ronda'nın en meşhur kilisesi olarak biliniyor. Zamanında Katolik Kral Ferdinand tarafından Kolej Kilisesi ünvanına yükseltilmiş olan kilisenin en ilginç özelliklerinden biri de bir caminin üzerine inşa edilmiş olması.




📍 Puente Nuevo (Görsel 5)
Guadalevín Nehri'nin üstündeki Puente Nuevo Köprüsü, şehirdeki 3 köprünün en büyüğü ve en yenisi olarak biliniyor. Köprünün inşaatına 1759'da başlanıyor ve yapımı tam 34 yıl sürüyor. Köprünün mimari tasarımını ise José Martin de Aldehuela gerçekleştiriyor.


Merkezi kemerin üzerinde tarih içerisinde hapishane gibi çeşitli amaçlarla kullanılmış bir de oda yer alıyor. İspanyol iç savaşında savaş muhabiri olarak görev alan Amerikalı yazar Ernest Hemingway'in Çanlar Kimin İçin Çalıyor romanında, mermi harcanmaması için faşistlerin elleri arkalarından bağlı şekilde bu kanyondan atıldıkları da yazıyor.


📍 Plaza de Toros (Görsel 8)
İspanya'nın en eski ikinci arenası olarak bilinen bu yer, tam 66 metre çapında. Alanda iki katlı bir oturma planı yer alıyor. Puente Nuevo'nun mimarı Aldehuela tarafından Neoklasik tarzda 1785'te inşa edilen arenada, 68 kemer ve 136 tane sütun bulunuyor.


Ronda'nın İspanya için önem arz etmesinin sebeplerinden biri de tarihteki ilk boğa güreşinin tam da bu arenada yapılması oluyor.


Kompleksin içerisinde at yetiştirme alanlarıyla birlikte bir de Boğa Güreşi Müzesi yer alıyor. Müzede boğa güreşi tarihiyle birlikte ünlü matador Francisco Romero başta olmak üzere meşhur Romero sülalesi hakkında bilgilendirmeler, geleneksel kıyafetler ve objeler sergileniyor.


Fotoğraf: Çağla Kaplan