Tarihi dokusuyla Ani Antik Kenti

Tarihi dokusuyla Ani Antik Kenti

Ani Antik Kenti, Kars ilinin yaklaşık 42 km doğusunda, Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan tarihi bir yerleşim. Kent "1001 Kilise Şehri" olarak da anılan bu yer, Orta Çağ'da Ermeni Bagratuni Krallığı'na başkentlik yapıyor. Tarihi, M.Ö. 5. yüzyıla kadar uzanan Ani, İpek Yolu üzerinde önemli bir ticaret merkezi olarak geçiyor. Şehir, derin bir vadi olan Arpaçay Nehri tarafından çevrelenerek doğal bir savunma avantajına sahip oluyor.


10.⁠ ⁠ve 11. yüzyıllarda Ani, yaklaşık 100 bin kişilik nüfusu ile dönemin en büyük ve zengin şehirlerinden biri haline geliyor. Fakat kent, 14. yüzyılda Moğol istilaları ve deprem gibi nedenlerle önemini yitiriyor. Kazı çalışmaları ve koruma projeleri sayesinde kentin tarihi dokusu ve mimarisi korunmaya çalışılıyor. Ancak hava koşulları ve zamanla oluşan tahribat nedeniyle birçok yapı için restorasyona ihtiyaç duyuluyor.


Ani'de Bizans, Selçuklu, Ermeni ve Gürcü mimari üsluplarının izleri görülüyor. En ünlü yapılar arasında Ani Katedrali, Menuçehr Camii (Anadolu'daki ilk Türk camisi) ve Surp Krikor Kilisesi yer alıyor.


Ani, 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giriyor. Tarihi, mimarisi ve kültürel çeşitliliğiyle eşsiz bir açık hava müzesi olan ve farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan bu antik kent, günümüzde hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ilgiyle ziyaret ediliyor.