Sovyet demiryolu işçileri konut bloğundan restorana dönüşüm

 Sovyet demiryolu işçileri konut bloğundan restorana dönüşüm

NAAW Studio, Kazakistan Almatı'da, 1950'lerden kalma eski bir Sovyet demiryolu işçileri konut bloğunu koruyarak restorana dönüştürdü.


Stüdyo, Fika Restoran'ın tasarımında Almatı'nın çevresinden ilham alan çağdaş detayları, binanın orijinal süslemeleriyle birleştirerek TürkSib İşçi Evi'nin sosyal bağlamını yeniden ele alıyor.


NAAW kurucu ortağı Elvira Bakubayeva, verdiği bir röportajda, "İç mekanın sömürge döneminin mirasını romantikleştirmemek ama aynı zamanda inkar etmemek istedik" diyor. Stüdyo, orijinal tavan kalıplarını ve başlıklarını bulduktan sonra bunları minimal müdahaleyle görünür hale getirmeye karar veriyor.


Restoranın en dikkat çekici özelliği, açık alan düzenlemesi. Stüdyo, mekandaki gereksiz duvarları kaldırarak, açık fırın, geniş oturma alanları ve büyük pencerelerle iç mekanı şehrin bir uzantısı haline getiriyor. Zemin malzemesi de dışarıdan başlayarak tüm alanlardan geçip bara kadar uzanıyor.


Mekanda, açık gri terrazzo, beyaz duvarlar ve çıplak beton gibi doğal malzemeler kullanılırken, sedir ağacı ve renkli detaylarla sıcak bir atmosfer oluşturuluyor. Yerel zanaatkarlar tarafından üretilen mobilyalar ve Kazak yurtlarından ilham alan döşemeli sandalyeler, mekana özgün bir karakter katıyor.


@act.naaw
@fika.almaty
📸 @damir_otegen_