Scarpa başyapıtlarından bir diğeri: Fondazione Querini Stampalia

Scarpa başyapıtlarından bir diğeri: Fondazione Querini Stampalia

Carlo Scarpa'nın eski ve yeniyi ustalıkla birleştirdiği bir örnek; Fondazione Querini Stampalia.


Fondazione Querini Stampalia, hem antik odaları hem de Carlo Scarpa, Valeriano Pastor ve Mario Botta'nın çağdaş mimarisini barındıran karmaşık ve esnek bir mekan olarak öne çıkıyor. Bireysel çalışmalar, kültürel projeler ve özel etkinlikler için ideal bir ortam sunuyor.


1949'da Fondazione Querini Stampalia Başkanlık Konseyi, kötü durumda olan zemin katın ve arka bahçenin restorasyonuna karar veriyor. Proje, Venedikli mimar Scarpa'nın dostu Giuseppe Mazzariol sayesinde on yıl içinde tamamlanıyor. Scarpa'nın çalışmaları, eski ve yeni unsurların dengeli bir kombinasyonuna ve malzemelerin ustaca kullanılmasına dayanıyor.


Su, bu projenin ana karakteri olarak öne çıkıyor: Sarayın iç duvarlarındaki su kapılarından kanala, bahçedeki çok katlı bakır havuza ve alçıtaşı ile İstria taşından oyulmuş iki labirent bulunan küçük kanala kadar her yerde hissediliyor. Scarpa'nın Querini Stampalia'daki eseri, Venedik'teki hafif bağlantı kemeri olan köprü, yüksek su seviyesinden koruma sağlayan giriş, portego ve bahçe olarak dört temayı temsil ediyor.


Scarpa'nın çalışmaları, mevcut duvarların sabitlenmesi, eski mimari özelliklerin temizlenmesi ve süslemelerin kaldırılmasıyla başlıyor. Ahşap bir köprü tasarlıyor, yeni bir giriş oluşturuyor ve zemin katı su baskınlarından korumak için merkezi yolu ve merdivenleri farklı seviyeler ve taş kaplı çimento ile onarıyor. Avluya çıkan birkaç basamaklı kristal bir kapı da yapıyor ve kırmızı, pembe, beyaz ve yeşil mermer mozaiklerle kaplıyor.


Fondazione Querini Stampalia
Yer: Venedik, İtalya
Yıl: 1961
Mimar: Carlo Scarpa


📸 @haus_oft