Reha Günay’'dan Boğaziçi’nin yapı ve yaşam kültürü: 'Boğaziçi’nin Ahşap Konutları ve Yalıları'

 Reha Günay’'dan Boğaziçi’nin yapı ve yaşam kültürü: 'Boğaziçi’nin Ahşap Konutları ve Yalıları'

Reha Günay'ın, Boğaziçi'nin yapı ve yaşam kültürünü fotoğrafladığı kitabı “Boğaziçi'nin Ahşap Konutları ve Yalıları" YEM Yayın tarafından Aralık 2023'te yayımlandı.


Reha Günay, kitapta İstanbul Boğaz kıyılarındaki yapı ve yaşam kültürünü siyah-beyaz fotoğraflardan oluşan bir seçki üzerinden aktarıyor.


Kitapta Boğaz'ın yaşam ve yerleşim yeri olarak Antik dönem, Bizans, Osmanlı ve günümüzdeki öneminin göstergesi olan tarihi veriler; haritalar, gravürler ile birlikte paylaşılıyor. Boğaziçi ve kıyılara tanıklık etmiş Abdülhak Şinasi Hisar, Gugas V. İnciciyan, Edmondo de Amicis, Abdülaziz Bey ve Cabir Vada gibi önemli kişilerin yazıları aktarılıyor. Bu kişilerin kaleminden Boğaziçi'nde yaşama, su yolculuklarına, mehtap sefalarına, yalı mimarlığına, sahilhane bahçelerine, mesire yerlerine ve yazlıklardaki hayata dair kestiler sunuluyor.


Ardından Reha Günay'ın 1960'lardan günümüze çektiği özgün fotoğraflar Anadolu Yakası ve Rumeli Yakası olmak üzere iki ana başlık altında derleniyor. Anadolu Yakası'nın rotası Üsküdar'dan Anadolukavağı'na; Rumeli Yakası'nın rotası Tophane'den Yenimahalle'ye uzanıyor.


Reha Günay'ın seçkisi ile hala tarihi ve mimari öneme sahip onlarca yapının yanı sıra kimi özgünlüğünü yitirmiş kimi günümüze dahi ulaşamamış birçok yapı belgeleniyor. Fotoğraflar, kısa açıklama metinleri ile destekleniyor.


Kitabın editörlüğünü Mesut Kaya, Grafik Tasarım ve baskı hazırlıklarını Kemal Kara, grafik uygulamasını ise Resul Atabay yapmıştır.


@rehagunay
@yemkitabevicom