Provakatif 02: City in the Air

Provakatif 02: City in the Air

Arata Isozaki'nin Tokyo'daki provokatif kentsel tasarımı City in the Air!


Japon mimar Arata Isozaki, dünyanın dört bir yanındaki gerçekleşmiş projelerinin yanında çeşitli konsept tasarımlara imza atıyor. 1960'larda Tokyo'da 3 farklı City in the Air konsepti geliştiriyor. Shinjuku'da önerilen bu şehir Tokyo'nun kentsel manzarasını yeniden tanımlamayı amaçlıyor.


Isozaki, Tokyo'daki aşırı kalabalıklık, trafik sıkışıklığı ve yeşil alan eksikliği sorunlarını; zemin seviyesinin kamusal alanlara, parklara ve ulaşıma ayrılmasına izin veren yükseltilmiş bir şehir ile çözmeyi amaçlıyor. Dar bir şekilde zemine oturan bloklar gökyüzüne doğru genişleyerek yeryüzünü serbest bırakıyor. Bu şekilde üzerinde yükseldiği mevcut şehir ve yerleşimler rahatlıyor.


Proje, geleneksel şehrin üzerinde asılı duran çok katmanlı bir şehirden meydana geliyor. Tasarım geleneksel kentsel tasarımdan radikal bir şekilde ayrılıyor. Dev modüler yapılar, devasa ağaç benzeri bir gelişim oluşuyor. Ağaçların organik büyümesinden ilham alan bu mega yapılar, çeşitli işlevlere uyum sağlamak üzere tasarlanıyor ve ihtiyaç halinde genişletilebilir veya değiştirilebiliyor.