Kırsal alanda dönüşüm: Casa do Lagar

Kırsal alanda dönüşüm: Casa do Lagar

Portekiz Quinta de Recião'daki Casa do Lagar, Varosa Nehri'nin batı sınırını geçtiği Várzea de Abrunhais'teki bir vadi yamacının alt kısmında yer alıyor. Çiftliğin merkezindeki eski bir şarap presinin yeniden düzenlenmesiyle oluşan bu proje, mimarlık ofisi Colajj tarafından tasarlanıyor.


Eskiden şarap üretiminde kullanılan iki büyük taş tank ve tarımsal ekipmanlarla dolu olan zemin kat, artık sosyal alanlar olarak hizmet veriyor. Bu katın üzerinde, şarap yapımında kullanılan kapların tutulduğu ahşap çıtalı bir hacim bulunuyor.


Yeni düzenleme ile, kırsal turizm için 3 yatak odalı bir konaklama birimi oluşturuluyor. Proje stratejik konumu, üzüm bağları ve orman manzarasıyla çevrili olup, dinlenme için ideal bir ortam sağlıyor.


Zemin kat, çift sarı granit duvarlarla çevrili olup, mutfak, oturma odası ve yemek odası gibi sosyal alanları barındırıyor. Üst katında 3 yatak odası bulunan yapı, eğimli bir çatıya sahip. Yatak odalarından ikisi balkona sahipken, üçüncü yatak odası ise güney cephesini tamamen kaplayan bir pencereye sahip.


Evdeki iç mekan kaplamaları, çiftlikteki diğer evlerle uyumlu olacak şekilde tasarlanıyor. Yapının zemini el yapımı kil parçalarından yapılıyor. Pencerelerde ve panjurlarda yer alan tüm metal işçiliği koyu renkte olup, giriş kapısı ve dar pencere masif ahşaptan tasarlanıyor.


Dış mekan düzenlemeleri, ev ile arazinin eğimi arasındaki ilişkiyi vurguluyor. Taşıyıcı duvar ile ev arasında kalan giriş avlusu, bahçe mobilyaları için teknik ve depolama alanı sunuyor.


@colajj.arq
📸 @marcosasousa Marcos A. Sousa