Işık ve betonun dengesi

Işık ve betonun dengesi

Mimarlık stüdyosu TRANSPACE, Hindistan'ın Vadodara şehrindeki yoğun kentsel bir alanda hafta sonu hissiyatını sunan bir ev tasarladı. Beton Duvarlar Evi, iç mekan ve doğa arasındaki bağlantıyı vurgulayan yenilikçi bir tasarıma sahip.


Merkezi unsur olarak birbirine dik iki açık beton duvar, mekansal düzeni belirlerken dokulu yüzeyleriyle yumuşak bir etki oluşturuyor. Büyük pencereler ve tavan pencereleri doğal ışığı içeri alıyor.


Evin kuzey tarafında, ana bahçeyi ve park alanını tanımlayan bir girinti bulunuyor. İçeride, doğal ışık alan, fuayeye açılan bir merdiven mevcut. Salon bahçe terasına, oturma odası ise ana bahçeye bağlanıyor. Cam paneller bahçe manzarasını çerçeveliyor, tavandaki dairesel kesik ise Champa ağacını iç mekana dahil ediyor.


Merkezi bir geçit, büyük bir tavan penceresi ve camlı duvarla aydınlatılan iki kat yüksekliğinde bir avluya açılıyor. Beton kahve barı tezgahı, oturma odası ve arka bahçenin manzarasını sunuyor. Beton duvardaki delikler, avlu, yemek alanı, oturma odası, teras ve bahçe arasında görsel bağlantılar oluşturuyor.


Işık, iç mekanlarda önemli bir rol oynuyor. Tavan pencereleri, cam paneller ve çift yükseklikteki avlu, gün boyunca değişen ışık ve gölge oyunları oluşturarak beton duvarların dokusunu ortaya çıkarıyor. Minimal iç tasarım, mimarinin ön planda olmasını sağlıyor. Kahve barı tezgahı, orta masa ve gömme yataklar gibi mobilya parçalarında beton kullanılırken, ahşap detaylar sıcaklık katıyor.


@traanspace
@tejasshahphotography