Düşük karbon ayak izine sahip, sürdürülebilir yapılar: Les Cases dels Mestres

Düşük karbon ayak izine sahip, sürdürülebilir yapılar: Les Cases dels Mestres

La Floresta Okulu'nun yanında, Parc de Collserola'nın ormanlık alanını çevreleyen, başlangıçta öğretmenlerin barınması için kullanılan bir yapı yer alıyor. Halk arasında Les Cases dels Mestres olarak bilinen bu yapı, 1969 yılında düşük maliyetli konut projesi olarak inşa ediliyor. Basit hacimler, geleneksel dil, kısa yapısal bölmeler ve rasyonel inşaat yöntemleri gibi standart özelliklere sahip. Zamanla, binalar kullanılmaz hale geliyor ancak halkın hafızasında yer etmeye devam ediyor.


Yıllar sonra, bir mahalle hareketi burayı kooperatif sosyal konut olarak rehabilite ediyor. Yenileme projesi, binayı sosyal konut olarak uyarlamayı, orijinal kimliğini koruyarak esneklik sağlamayı amaçlıyor. Her uzun cephede bir tane olmak üzere iki yeni bölme ekleniyor. Bu yapılar, orijinal binaya eşlik eden ve onu tamamlayan nitelikte tasarlanıyor. Yeni konutlar, erişilebilirlik, oda büyüklüğü, kullanım esnekliği ve enerji verimliliği gibi eksiklikleri çözüyor. Doğudan gelen ziyaretçiler, araziye uyum sağlayan yürüyüş yolları ve merdivenlerle her eve ulaşıyor. Yeni cephe, orijinal binaya eklenen katmanlarla geçmişi yansıtırken, ona yeni bir boyut katıyor.


Batı cephesi ise konutların yüzey alanını ve yüksekliğini artırarak 11 birim ve ortak alan oluşturuyor. Arazinin eğimiyle oynayarak, pencerelerini aşağı doğru dökmesine izin veriyor ve çevreyle daha doğrudan bir ilişki kuruyor. Bu yenilikler, mevcut mekanın ruhunu koruyarak yaşanabilirlik ve çok yönlülüğü artırıyor.


İnşaat aşamasında kullanıcılar, eğitim atölyeleri aracılığıyla iç yenileme çalışmalarına katkıda bulundu. Bu durum, maliyetleri düşürerek ailelerin katkı payını azaltırken, kullanıcıların evleriyle daha fazla özdeşleşmelerini sağladı.


Projenin temel amacı, düşük karbon ayak izine sahip, sürdürülebilir bir bina inşa etmek oluyor. Yerel malzemeler, önceden üretilmiş ahşap çerçeveler, yüksek yalıtım ve verimli kolektif tesisatlar (örneğin, merkezi pelet kazanı, gri su ve yağmur suyu geri kazanım sistemleri) kullanılıyor.


Lokasyon : İspanya - LA FLORESTA, SANT CUGAT DEL VALLÈS
Tasarımcı: @zagaarquitectura
📸 @milena_archphoto