Dalgalı tuğla cephesiyle dikkat çeken konut: Canvas House

Dalgalı tuğla cephesiyle dikkat çeken konut: Canvas House

Toronto'nun Forest Hill semtinde yer alan ve tasarımı Partisans Mimarlık Ofisi tarafından yapılan Canvas House, çağdaş bir sanat evi olarak öne çıkıyor. Sahibinin tutkulu sanat koleksiyonuyla birlikte hem ev hem de sanat eserlerinin sergilendiği bir platform olarak işlev görüyor. Çevresindeki geleneksel Gürcü evlerinden sıyrılarak, tek renkli dalgalı tuğla cephesiyle dikkat çekiyor.


Cephenin ritmik yapısı, işlevsellikle estetiği bir araya getiriyor. Kapının üzerindeki çıkıntı, dışarı doğru bir hacim oluştururken, ikinci katın tavan penceresiyle oynayarak içeriye ışık sağlıyor. Duvar işçiliği, adeta bir tiyatro perdesinin hareketleri gibi düzenlenmiş, bu da ev sahibinin tiyatro prodüksiyonundaki deneyimine bir gönderme yapıyor.


Canvas House'un cephesi, sanat koleksiyonundan ilham alarak bir heykel gibi şekillendiriliyor. Tuğlaların organik ve düzenli bir şekilde bir araya getirilmesi, malzeme ve yapı tekniklerindeki son gelişmelerle birleşiyor.


Larry Poons'un eserlerinden ilham alan cephenin deseni, tekrarlanan beş tuğladan oluşan bir modülasyona dayanıyor. Optik etki, tek renkli tuğlaların farklı şekillerde kullanılmasıyla sağlanıyor; bu da tasarımın geleneksel formlara meydan okuyarak Gürcü evinin zarafetini modern bir şekilde yansıtmasına olanak tanıyor.


İç mekanda ışık ve gölgenin dansı, derinlik hissi oluşturuyor. Dış cephenin organik yapısı, iç mekanda da devam ederek tavanlar ve mimari detaylarla uyum sağlıyor. Örneğin, kapı kolları ve korkuluklar, duvarın içine oyularak ışığın akışını vurguluyor ve iç mekanda boyutsal bir derinlik hissi oluşturuyor. Sonuç olarak, sakin ve ferah bir iç mekanda, çağdaş sanat koleksiyonu için mükemmel bir ortam oluşuyor.


@partisansarchitecture
📸 @younesbounhar , Teddy Shropshire