Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde sergilenen enstalasyon: Leafall

 Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde sergilenen enstalasyon: Leafall

Leafall, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ndeki atriuma konumlanan bir enstalasyon olarak karşımıza çıkıyor.


Bu enstalasyon, yürütücülüğünü Araştırma Görevlisi Ahmet Korkmaz'ın yaptığı “Parametrik Tasarım Workshop-Üretim" başlıklı workshop'da, katılım sağlayan mimarlık öğrencileri tarafından halat misina, fotoblok, sıvı silikon yapıştırıcı ve misina sabitleyici malzemeler kullanılarak üretiliyor.


Workshop'un amacı mimarlık öğrencilerine parametrik tasarım kavramını anlatmak ve parametrik tasarım/modelleme yazılımlarının yeteneklerini sergilemek oluyor. Mimarlıkta parametrik tasarım kavramının ortaya çıkışı, parametrik tasarım kavramın tarihsel süreçteki dönüşümleri ve algoritma kavramının anlatıldığı bir sunumun gerçekleştirilmesinin ardından Rhino-Grasshopper yazılımları kullanılarak enstalasyonun üretilmesi için algoritma geliştiriliyor ve enstalasyon bilgisayar ortamında modelleniyor.


3 metre uzunluk, 5 metre genişlik ve 6 metre yükseklik ölçülerindeki enstalasyon gridal sistem oluşturacak bir kurgu ile yapılarak fakültenin atriumuna asılıyor.


Fotoğraf: Öner Demircan