Bergama'da tarihi bir antik kent: Pergamon
11 HAZİRAN 2024 , SALI 15:00
Pergamon Antik Kenti, günümüzde Türkiye'nin İzmir iline bağlı Bergama ilçesinde bulunuyor. Antik dönemde önemli bir yerleşim olan Bergama, Helenistik dönemde özellikle kültürel ve politik anlamda etkileyici bir merkez haline geliyor.
Bergama Krallığı 1'inci Attalos ile 2'nci Eumenes'in hükümranlığı altında gücünün zirvesine ulaşıyor. MÖ 129 yılında şehir Romalıların eline geçerek varlığını Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olarak sürdürüyor. Kent planına bakıldığında yukarı ve aşağı kent olarak ikiye ayrılıyor.
Antik kentin önemli kalıntılarının bulunduğu Akropolis 'Yukarı Kent' anlamına geliyor. Kalıntılar arasında Athena Tapınağı, Trajan Tapınağı, Dionysos Tapınağı ve Pergamon Kütüphanesi gibi önemli yapılar bulunuyor. 10.000 kişilik tiyatrosu dik yamaca konumlanan yapısı ile seyyar sahne binası Dionysos Tapınağı ile mimari bağı ile antik önemli en ünlü tiyatroları arasında yer alıyor.
Aşağı kentte ise Hera ve Demeter kutsal alanları, Helenistik dönemin bilinen en büyük gymnasion'ı, aşağı agora, evler, dükkanlar gibi daha çok sosyal yapılar bulunuyor. Kent, artan nüfus ile 2'nci Eumenes zamanında, şehir surları dışına doğru aşağıya tepenin eteklerine oradan da Bakırçay Ovası'na doğru genişleme gösteriyor.
Kızıl Avlu (Bazilika) ve Asklepion kutsal alanı bu genişlemenin en önemli yapıları arasında yer alıyor. Asklepion, antik dönemde sağlık hizmetlerinin verildiği, dinlenme ve iyileşme amacıyla ziyaret edilen bir tıp merkezi olarak dünyanın en eski hastanelerinden biri olarak kabul ediliyor.
2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Pergamon, 2014 yılında Dünya Mirası olarak tescil edildi.
Editör: Şule Parlak Yalçınkaya
Görsel 3,5,7: Asklepion (Leon Petrosyan)
Görsel 4,6: Asklepion Antik Tiyatrosu (Leon Petrosyan)
Görsel 9: Gymnasion
Görsel 10: Asklepios Kutsal Alanı'ndan Pergamon Akropolisi'ne bakış