Antik Kent: Efes
13 AĞUSTOS 2024 , SALI 12:00
İzmir ili, Selçuk İlçesi sınırları içindeki antik Efes kentinin ilk kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına kadar uzanıyor. Son yıllarda yapılan araştırma ve kazılarda Efes çevresindeki tepe yerleşimlerinde ve Aysuluk Tepesi'nde Tunç Çağları ve Hittit'lere ait yerleşimlere ulaşılıyor.
Doğu ile batı arasındaki bir liman kenti olan İzmir Efes Antik Kenti'inin öne çıkan özelliği ise, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasından kaynaklanıyor. Ev sahipliği yaptığı medeniyetler arasında Romalılar, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve pek çok Anadolu beylikleri yer alıyor.
Liman kenti olması sebebiyle tarihteki önemli ticaret yollarının üzerinde bulunması ve sahip olduğu verimli topraklar, bölgeyi hem hareketli hem de önemli bir konuma taşıyor. Kent yapıları ve mimarisi, tüm cadde ve sokaklar birbirini dik açı ile kesecek şekilde tasarlanıyor.
Dönemin mimarı Hippodamos bu plana “ızgara planı" adını vererek dönemin koşullarına göre nitelikli bir plan oluşturuyor. Efes'teki ilk arkeolojik kazılara British Museum adına J.T. Wood tarafından 1869 yılında başlanıyor. Sonrasında Arkeoloji Enstitüsü'nün yaptığı çalışmalara 1954'te katılan Efes Müzesi de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına kazı, restorasyon ve düzenleme çalışmalarını sürdürüyor.
UNESCO Dünya Mirası listesine giren bu şehir aynı zamanda içerisinde pek çok önemli yapı da barındırıyor. Bunlardan bazıları; Celsus Kütüphanesi, Hadrian Tapınağı, Antik Tiyatro, Mermer Cadde, Yamaç Evler, Latrina, Herakles Kapısı, Agora Meydanı oluyor.