Alain de Botton'dan "Güzel bina nasıl olmalı?" sorusuna cevap

Alain de Botton'dan "Güzel bina nasıl olmalı?" sorusuna cevap

Londra'da yaşayan İsviçre doğumlu yazar Alain de Botton, edebiyat, felsefe, sanat ve mimarlık gibi çeşitli konularda yazdığı kitaplarıyla biliniyor.


Genellikle günlük yaşamın felsefi yönlerini keşfederek okuyuculara pratik ve anlamlı içgörüler sunan yazarın en bilinen kitapları arasında "Felsefenin Tesellisi" (The Consolations of Philosophy), "Aşk Üzerine" (Essays in Love), "Seyahat Sanatı" (The Art of Travel) ve "Çalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı" (The Pleasures and Sorrows of Work) yer alıyor.


Botton'dan bir alıntı: "Güzel bina nasıl olmalı? Modern bakış açısına göre bu soru saçma, hatta yanıtlanması olanaksız bir soru. Zaten modern dünyada güzelliğin kendisi de, her zaman sonuçsuz kalacak, çocukça tartışmaları tetiklediği varsayılan bir kavram haline geldi. “Ben neyin güzel olduğunu biliyorum." diye nasıl ortaya çıkarabiliriz ki? İnsan birçok farklı farklı üslup arasından “iyi olan budur" diye iddia edip başka başka zevkler karşısında kendi seçtiğinin en iyi olduğunu nasıl savunabilir? Bir zamanlar mimarın görevi olarak kabul edilen güzellik yaratma işi günümüzde ciddi mesleki tartışmalara konu olamıyor, ancak kişisel tercihler bağlamında ele alınabiliyor."