12. yüzyıldan kalma manastırda dikkat çeken dönüşüm

12. yüzyıldan kalma manastırda dikkat çeken dönüşüm

Mimarlık ofisi Medprostor, Slovenya'nın Slovenske Konjice belediyesinde yer alan Stare Slemene köyündeki tarihi Žiče Charterhouse'un eski üst manastırının restorasyonunu üstlendi. 12. yüzyıldan beri var olan bu manastır, zamanla harap duruma düşüyor ve ilgi görmez hale geliyor.


Müdahale, tarihi yapı malzemelerine yapılacak müdahalelerin kabul edilebilirliği ve korunma yöntemleri konusunda uzun yıllardır süregelen tartışmaları çeşitli açılardan ele alan kavramsal bir çözüm sunuyor. Bu restorasyon, kilisenin orijinal ölçülerini korurken mekansal özelliklerini geri kazandırıyor. Ayrıca, yeni eklenen yüzen monolit, eski ve modern arasında sembolik bir köprü işlevi görüyor. Proje, EUmies Ödülleri'ne aday gösterilen 40 projeden biri olarak dikkat çekiyor.


Medprostor'un üstlendiği San Juan Bautista kilisesinin yenilemesinde, 19. yüzyıldan kalma duvarlar korunuyor, kuzey duvarı ise tamamen yeniden inşa ediliyor. Projede en dikkat çekici yenilik, kilisenin üzerine yerleştirilen yarı hareketli katlanır çatı oluyor. Bu çatı, kapalı olduğunda iç mekanın hava koşullarından etkilenmeden kullanılmasını sağlarken, açıldığında gökyüzüyle temas kurarak tarihi kalıntıları koruyor.


Church of St. John The Baptist ⛪
#medprostor
📸 @mirankambic @tadejbolta