Kanola, çiçeklenme döneminde tarlaları sarıya boyadı
Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Trakya'da bu yıl 153 bin dekar alanda kanola hasadı yapılacak.
1-9
Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Trakya'da bu yıl 153 bin dekar alanda kanola hasadı yapılacak.
2-9
Sonbaharda ekimi yapılan kanola kasım ve aralık aylarında yapraklandı, baharla birlikte tomurcuklar çiçek açtı. Yaklaşık 1 ay çiçekli haliyle görsel bir güzellik de sunan kanola, haziranda hasat edilmeye başlanacak.
3-9
Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Türkiye'nin sıvı ve bitkisel yağ ihtiyacını karşılamak için Tarım ve Orman Bakanlığının yağlı tohumlu bitkilere destekler verdiğini söyledi.
4-9
Kırklareli'nde kanola ekiminde büyük bir artış yaşandığını belirten Aksoy, bitkinin kök yapısının sağlam, yağ oranının yüksek ve bakımının kolay olmasının kanolaya olan ilgiyi artırdığını ifade etti.
5-9
Kırklareli'nde 49 bin dekar alanda kanola üretimi yapıldığını anlatan Aksoy, "Kanola üretiminde Türkiye dördüncüsüyüz. Kırklareli bereketli topraklara ve bereketli bir iklim rejimine sahip. Devletimizin de verdiği desteklerle özellikle son yıllarda üreticimize verdiğimiz gübre, mazot ve tohum desteği ile inşallah ülkemizde ve ilimizdeki üretim de katlanarak artmaya devam edecektir." dedi.
6-9
Trakya çiftçisinin kanola tarımını çok iyi öğrendiğini anlatan Aksoy, şunları kaydetti:
"Kanola, ayçiçeğine alternatif ürün olarak düşünülmüş ilk başta ama hata yapılmış. Hiçbir ürün bir ürüne alternatif değil. Kanola üretim alanlarımız yıllara göre değişmekle beraber çiftçimizin durumu ve olayı kavraması, tecrübe edinmesiyle peyderpey artmıştır. İki yıl önce bizim üretimimiz yaklaşık 40 bin dekardı şimdi 49 bin dekar alana çıktı.
7-9