Tereyağı neden sarı renk?

​Tereyağı neden sarı renk?
​Tereyağı neden sarı renk?

Zeytinyağı, zeytin renginde yeşil, ayçiçek yağı sarı olurken nasıl oluyor da beyaz sütten elde edilen tereyağı sarı renk oluyor. Diğer yağlar kullanılan ürüne göre renk alırken neden tereyağı sütün beyaz rengini almıyor da sarı renkte oluyor? Eminim sizin de aklınıza bu soru gelmiştir. Ancak tereyağının sütün renginde olmamasının çok basit bir sebebi var. Hadi gelin anlatalım.

Tereyağının rengi, ineklerin yediği otlardan aldıkları beta karoten adı verilen pigmentten meydana geliyor. Yaylarda otlanan inekler, yedikleri yeşilliklerden bolca beta karoten yani A vitamini alıyor. İnekler yedikleri otları sindirseler dahi beta karoten vücutlarında depolandığı için inek sütünden elde edilen tereyağlarının rengi süt beyazı olmuyor. Sütün içerisinde yer alan beta karotene bağlı olarak tereyağları, kırık beyaz, bej ve sarı gibi renklerde oluyor.

Ülkemizde ilkbahar ve yaz aylarında yeşil otlar daha fazla olduğu için o dönemlerde yapılan tereyağlarının rengi daha da sarı oluyor. Kış aylarında kuru otlarla beslenen ineklerin yağı ise daha açık renkte oluyor. Özellikle Karadeniz'de kullanılan tereyağlarının daha koyu sarı renkte olmasının sebebi de bu. Orada yer alan inekler daha fazla yeşillikle beslendiği için vücutlarında bolca beta karoten yer alıyor. Bu da Karadeniz'de yapılan tereyağlarına yansıyor. İşte tereyağlarının sütle yapılmasına rağmen sarı olmasının sebebi bu.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım