Soyut resimle aran nasıl? 💭
Bugün müziğin ressamı, soyut resmin babasından bahsedeceğiz. Wassily Kandinsky. 🎨⠀
⠀
📌 1886'da dünyaya gelen Wassily Kandinsky soylu bir aileye sahipti. Çocukluğu boyunca ailesinden geleneksel Alman masalları dinleyerek büyümesi zihninde büyülü fantastik imgeler oluşturmuştu. Yirmi yıldan fazla biriken bu imgeler, resim çalışmalarına ağırlık vermeye başladığında başlıca ilham kaynaklarından biri oldu.
✍🏻: @celinesymbiosis
1-7
Ressam Franz Marc’ın davetiyle 1911 yılında Münih’te sahnelenen bir Arnold Schönberg konserine giden Kandinsky, duyduğu müzikten çok etkilenmişti. Kandinsky için bu müzik devrim niteliğindeydi. Konserden sonra yaptığı resimde, konserin onda bıraktığı izlenimleri tuvale aktarmıştı. 🧐⠀
2-7
💭 Söz konusu yeteneği aslında sinestezi olarak bilinen nörolojik bir sorundan kaynaklanıyordu. Bu sorunun Kandinsky’deki temel belirtisi ise müziğin zihninde imgeler ve canlı renkler oluşturmasaydı. Duyduğu her notanın zihninde bir renge karşılık geldiğini keşfeden Kandinsky, bunu bir fırsata dönüştürerek müziği resme dönüştürmeye başladı.
3-7
1912 yılında soyutlama yaklaşımının mantığını açıkça anlattığı Sanatta Ruhsallık Üzerine isimli kitabında her renk için bir tını, çalgı aleti ve duygu tanımlayabiliyordu. Tınısı en yüksek renk olan sarı yoğunlaştırıldığında acı verici sesi tizleşiyordu.
4-7
Dinginlik hissi veren mavi rengi koyulaştıkça keder duygusunu açığa vuruyordu. Açık mavi flüte, koyu mavi çelloya, en koyu mavi ise orga karşılık geliyordu.⠀
5-7
📍Kandinsky, Birinci Dünya Savaşı başladıktan sonra sorunlar yaşamaya başlayınca Münih'ten ayrılarak Moskova'ya kaçmak zorunda kaldı. 1922'de Lenin’in soyut sanatı toplumun gelişimine hizmet etmediği gerekçesiyle yasaklamasıyla Almanya'ya geri döndüğünde savaş öncesi var olan kültür ve sanat ortamını bulamadı.
6-7