Şeker Ahmet Paşa’nın fırçasından: Çiçekler 💐
✨ Sultan Abdülaziz'in döneminde, güzel sanatlar adına ilk büyük adım atılarak, başarılı ressamlar eğitim için yurt dışına gönderilir. Eğitimleri ardından ülkelerine geri dönen ressamlar, öncü bir yerli sanatçı kuşağı oluşturur. Bunlardan biri de Şeker Ahmet Paşa'dır.
1-4
🎨 1864 yılında padişahın emriyle resim eğitimi almak için Paris’e gönderilen birkaç ressam arasında Teğmen Ahmet Ali de vardı. Ahmed Ali’nin Paris’te olduğu yıllarda, dönemin ileri gelen ressamları Süleyman Seyyid ve Osman Hamdi Bey de orada bulunuyordu. Arkadaşlarıyla birlikte, önce Oryantalist üslupla çalışan Gustave Boulanger’nin, daha sonra da Paris Güzel Sanatlar Akademisi’nde Jean-Léon Gérome’un atölyesinde öğrenci oldu.
2-4
📌 İki yıl sonra Sultan’ın bir karakalem portresinin de bulunduğu resimleri, Salon sergisine kabul edildi. Monet, Manet, Sisley, Degas, Pissarro gibi izlenimci ressamlar "Salon" sergilerine girebilmek için büyük mücadele içindeyken, onun resimlerinin “Salon” sergilerinde yer alması belki de en çok Sultan Abdülaziz’i memnun etti. O tarihlerde Sultan tarafından, Dolmabahçe Sarayı ve Çırağan Sarayı’nda tablo satın alma işiyle görevlendirdi.
3-4
📍1870 yılında, eğitimini üstün başarıyla tamamlayarak diplomasını alan Ahmet Ali, -kaynaklarda farklı bilgiler olmakla birlikte- okul tarafından ödül olarak, sanat eserlerini incelemesi için üç ay Roma’ya gönderildi. 1871 yılında Fransa-Prusya savaşının patlak vermesiyle, dönemin diğer sanatçıları gibi yurda geri döndüğünde Yüzbaşı rütbesiyle Tıbbiye resim hocalığı görevine başladı.
4-4