Nijerya'nın 6 asırlık bayram geleneği: Hawan Daushe
Afrika'nın en fazla Müslüman nüfusa sahip ülkesi Nijerya'nın, 14. yüzyılın sonlarından itibaren bayram geleneğinin bir parçası olan "Hawan Sallah" ve "Hawan Daushe" atlı geçit törenleri günümüzde hâlâ devam ettiriliyor.
1-11
Hausa topraklarında her Ramazan ve Kurban Bayramı'nda düzenlenen bu etkinlik, eski hükümdarlar, özellikle de emirlerin kendi bölgelerinde kutladığı tarihî at biniciliği şenliği olarak biliniyor.
2-11
Hausa dilinde at biniciliği manasına gelen "Hawan Daushe" ve bayram festivali manasına gelen "Hawan Sallah" gelenekleri, ülkenin kuzeyindeki Kano, Sokoto, Katsina, Zaria (Zazzau), Bauchi, Daura, Hadejia, Bida ve Gumel gibi bölgelerde varlığını koruyor.
3-11
Yüzyıllar önce askerî geçit töreni olarak yapılan kutlamalara 11. yüzyılda Nijerya'ya İslâm'ın gelmesiyle ara verilmişse de 14. yüzyılın sonlarında Kano Emiri Sarki Muhammadu Babba Rumfa döneminde "bayram geleneği" haline getirilmiştir.
4-11
Rumfa, bu etkinliği fırsat bilerek, halkın bayramını kutlamış ve hâlihazırda diğer emirler de bu şekilde bayram kutlamalarını sürdürmüştür. Günümüzde çoğu emirliğin iki gün yaptığı bu kutlamalar, Kano eyaletinde 7 gün boyunca sürmektedir.
5-11
Bayram namazının hemen ardından düzenlenen etkinlikte, bölge emiri, yardımcıları ve at binicileri namaz kılınan yerden şehre atlarıyla giriş yaparak, halkın bayramını kutluyor.
6-11
Kutlamalarda, emir, bölge emirleri, yardımcıları ve at binicilerinin giyim kuşamlarının yanı sıra atlara takılan çeşitli motiflerde süsler de oldukça renkli görüntüler oluşturuyor. Ayrıca, etkinlikte geleneksel dansçı, davulcu, müzisyen ve dublörler de yer alıyor.
7-11
Etkinlik sırasında, "Madawaki" olarak bilinen baş süvari subayının gözetiminde, genellikle geleneksel savaş stratejileri ve araçlarının gösterimi yapılıyor.
9-11
Bu etkinlik, atların savaşlarda kullanıldığı 600 yılı aşkın geçmişe kadar uzanmaktadır. Her soylu hanenin bir alay oluşturarak emirliği savunması bekleniyordu. Alaylar yılda bir kez, biniciliklerini, savaşa hazır olduklarını ve sadakatlerini sergileyerek emire bağlılıklarını gösterirlerdi.
10-11