Asgari ücretli bayramda 3.683 TL ek mesai alacak

​Asgari ücretli bayramda 3.683 TL ek mesai alacak
​Asgari ücretli bayramda 3.683 TL ek mesai alacak

Ramazan Bayramı’na kısa bir süre kala, iş yerlerinde mesai düzenlemeleri yapılmaya başlandı. Bayramda çalışacak çalışanların hakları, mesai zorunluluğu ve ek ücret hesaplamaları merak konusu oldu. Peki, bayram mesaisi nasıl hesaplanıyor? İşveren çalışanını bayramda zorunlu çalıştırabilir mi? İşte bayram mesaisiyle ilgili tüm detaylar…

Bayram mesaisi nedir, nasıl hesaplanır?

Dini ve resmi bayramlarda çalışanlara ödenen ek ücret, bayram mesaisi olarak adlandırılıyor. Mevzuata göre, bayramda çalışan personele günlük ücretinin iki katı ödeme yapılıyor. Hesaplama için çalışanın brüt maaşı 30’a bölünerek günlük kazancı belirleniyor ve bu tutarın iki katı bayram mesaisi ücreti olarak ödeniyor.

Asgari ücretlinin bayram mesaisi ücreti ne kadar?

2025 yılı için brüt asgari ücret 26.005 TL olarak belirlendi. Bu rakam üzerinden yapılan hesaplamaya göre, bir asgari ücretlinin günlük kazancı 866,85 TL’ye denk geliyor. Bayramda çalıştığında ise bu tutarın iki katı, yani 1.733 TL ödeme alıyor. Bayram tatili süresince (arife günü dahil 3,5 gün) çalışan bir asgari ücretlinin toplam alacağı mesai ücreti 3.033 TL olacak.

Bayram mesaisi hafta sonuna denk gelirse ödeme nasıl yapılır?

Eğer bayram tatili hafta sonuna denk gelirse, mesai ücreti 2,5 kat olarak hesaplanıyor. 2025 yılı Ramazan Bayramı’nda arife günü cumartesiye, bayramın ilk günü ise pazara denk geliyor. Bu tarihlerde çalışan bir personel, günlük 1.300 TL ödeme alacak. Böylece hafta sonu mesaisiyle birlikte, bayram boyunca çalışan bir asgari ücretlinin eline 3.683 TL ek mesai ücreti geçecek.

Bayram günlerinde fazla mesai yapılırsa ücret artar mı?

Bayram tatilinde normal mesai saatinin üzerinde çalışanlara, fazla mesai ücreti ayrıca ödeniyor. Fazla çalışma ücreti, bayram mesai ücretinin yüzde 50 fazlası olarak hesaplanıyor.

Bayramda çalışmak zorunlu mu?

İş Kanunu’na göre, işverenler çalışanlarını resmi tatillerde zorunlu olarak çalıştıramaz. Çalışanın onayı olmadan bayramda mesaiye kalması mümkün değildir. Ancak iş sözleşmesinde bayram mesaisine ilişkin bir madde bulunuyorsa, işveren çalışanın bayramda çalışmasını talep edebilir.

Arife günü mesaisi nasıl hesaplanıyor?

Arife günü, öğle saatine kadar yapılan çalışmalar normal mesai kapsamında değerlendiriliyor. Ancak 13.00’ten sonra çalışmaya devam eden personele ek mesai ücreti ödenmesi gerekiyor.

Bayram mesaisi yerine izin kullanılabilir mi?

Çalışan dilerse mesai ücretini alabilir, dilerse de ilerleyen günlerde izin kullanabilir. Bu tamamen işçi ve işveren arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Eğer izin kullanılırsa, bayram mesaisi ücreti ödenmez.

Bayram mesaisi ücreti gecikirse faiz işler mi?

Bayram mesai ücretinin, normal maaşla birlikte ödenmesi gerekiyor. Eğer ödeme gecikirse, çalışan İş Kanunu’nun 34. maddesi gereği gecikme faizi talep edebilir. Faiz oranı, mevduatta uygulanan en yüksek faiz üzerinden hesaplanır.

Bayram mesaisi kıdem tazminatına dahil edilir mi?

Bayram tatilinde yapılan ek çalışmalar, fazla mesai kapsamında değerlendirildiği için kıdem tazminatına dahil edilir.

Üst düzey yöneticiler bayram mesaisi alabilir mi?

Üst düzey yöneticiler, çalışma saatlerini kendileri belirledikleri için fazla mesai ücreti alamaz. Ancak, genel tatillerde çalıştıklarını belgelemeleri durumunda bayram mesaisi ücreti alabilirler.

Bayramda bir saat çalışan tam günlük ücret alır mı?

Eğer bir çalışan bayram günü yalnızca bir saat bile çalıştırılırsa, tatil yapamadığı için tam günlük mesai ücreti ödenmek zorundadır.

Kısmi zamanlı çalışanların bayram mesaisi nasıl hesaplanır?

Kısmi zamanlı çalışanlar için bayram mesaisi, günlük çalışma sürelerine göre orantılı olarak hesaplanır. Çalıştığı süreye göre, normal günlük ücretinin iki katı mesai ödemesi yapılır.

Bayram tatilinde çalışmayı planlayan çalışanların haklarını bilmeleri ve işverenleriyle bu doğrultuda anlaşmaları önem taşıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım