Yaz aylarında hangi besinlere dikkat etmeliyiz?
Uzmanlar, yaz dönemlerinde su tüketiminin sağlık üzerindeki önemine dikkat çekti ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla ilgili çeşitli önerilerde bulundu. İşte o detaylar...
1-8
Hava sıcaklıklarının artması insan vücudunda da bazı değişimlere neden olabiliyor. Metabolizma, artan vücut ısısını terleme ile dengede tutmaya çalışıyor. Ancak etki maalesef aşırı sıcak havalarda yeterli olamıyor. Uzmanlar, özellikle de kronik hastalığı olan kişilerin yüksek sıcaklarda beslenme alışkanlıklarına ve su tüketimine dikkat etmelerini konusunda uyardı.
2-8
Sıvı, vücudun olmazsa olmazı. Özellikle yaz aylarında daha da önemli hâle gelen sıvı takviyesi, hayati bir öneme sahip. Terleme ile vücutta sıvı, mineral ve elektrolit kaybı görülüyor. Sıvı ve mineral kaybını önlemek için günde en az 2-2,5 litre su içmenin önemine değinen uzmanlar "Su içmek için susamayı beklemeyin. Su tüketiminde zorlanan kişiler de, su içimini kolay hale getirmek için suyun içine taze meyve parçaları, nane, limon, zencefil, salatalık gibi yiyecekler ekleyebilirler.''
3-8
''Soğuk bitki çayları, ev yapımı limonata, ayran ve maden suyu da sıvı tüketimini artırmaya yardımcı olabilir. Kahve, çay ve gazlı içecekler su tüketme eğilimini azalttığı için, vücutta sıvı kaybının yerine geçmeyecekleri unutulmamalı. Yeterli sıvı tüketiminin olup olmadığı idrar renginden anlaşılabilir. Eğer, idrar rengi renksize yakınsa sıvı alımı yeterlidir fakat koyu sarı ise sıvı alımı yetersizdir, dikkat edilmesi gerekir" şeklinde belirtti.
4-8
Vitamin, mineral ve su içeriği yüksek sebze ve meyvelerin tüketimi sıcak havalarda büyük önem taşıyor. Meyvenin fruktoz içerdiğinin unutulmaması gerektiğini ve aşırıya kaçılması hâlinde olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirten uzmanlar "Sıcak havalarda aşırı yağlı, baharatlı ve şekerli besinlerden kesinlikle uzak durulmalı.
5-8
Akşam yemeği saatinin çok geçe bırakılmaması, mümkünse en geç saat 20.00 gibi yenmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, "Uyumadan 2-3 saat öncesinde minik bir ara öğünle günün bitirebileceğini" dedi.
6-8
Uzmanlar ayrıca,; "Gıda güvenliği özellikle sıcak günlerde daha da önemli bir hâle geliyor. Sıcak havalarda özellikle et ve et ürünleri, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri içeren yiyecekler daha çabuk bozulmakta ve besin zehirlenmelerine yol açabilmekte.''
7-8
''Tüketilirken kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor. Sebze ve meyveler iyice yıkanmalı. Ayrıca, temiz olmayan su kullanımı ve bu sularda yıkanan sebze ve meyvelerin tüketilmesi ishale yol açabilir. Tüketilecek besinlerin güneşte uzun süre bekletilmemesine de dikkat edilmelidir." dedi.
8-8